:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 15, 2019   10:13

0

314

Masakr u džamijama na Novom Zelandu-ubijeno 49 ljudi, desetine povređenih

Najmanje 49 osoba je ubijeno, a desetine je ranjeno u pucnjavama u dve džamije na Novom Zelandu, u gradu Krajstčerču. Uhapšen je napadač, identifikovan kao Australijanac Brenton Tarant. Sumnja se na teroristički napad. Ovo je najsmrtonosniji napad u istoriji zemlje.

Napad je počeo u vreme molitve oko dva sata po lokalnom vremenu. Pucnjava je krenula u džamiji Al Nur, u centru Krajstčerča. Napadač je prvo zapucao na deo džamije u kom su muškarci, a zatim krvavi pir nastavio u prostoriji gde su žene.

I u džamiji u predgrađu Linvud izveden je napad, ali detalji sa tog mesta još nisu poznati, kao ni tačan broj nastradalih. "Veliki je broj žrtava, u ovom trenuku ne mogu da potvrdim tačan broj nastradalih. Uhapsili smo četvoro ljudi, ali u ovom trenutku ne možemo da pretpostavimo da li je još neko u bekstvu", rekao je Majk Buš, iz policije uprave u Krajstčerču.

Napadač, identifikovan kao Australijanac Brenton Tarant, je uhapšen. Takođe, uhapšena su još dva muškarca i jedna žena. U njihovim automobilima je pronađena velika količina eksplozivnih naprava.

Australijski premijer Skot Morison opisao je napadača kao "pripadnika desnice" i "nasilnog teroristu". 

Stanovnicima najvećeg grada na Južnom ostrvu savetovano je da ne izlaze iz svojih domova nakon napada. Deca su bila zaključana u školama. "Čuo sam jak pucanj. Verovatno pištolj. Posle drugog pucnja, mnogi su seli na pod... Ja sam sedeo iza... Pozvao sam policiju. Trebalo im je dosta vremena da stignu", ispričao je jedan svedok. 

Stepen bezbednosne pretnje na Novom Zelandu podignut je na najviši nivo, piše Bi-Bi-Si

Premijerka Novog Zelanda Džakinda Ardern kaže da je ovo jedan od najmračnijih dana u istoriji zemlje. "Ovim napadom najdirektnije su pogođeni migranti Novog Zelanda. Oni su izabrali da Novi Zeland bude njihov dom... Svima je jasno da nema mesta na Novom Zelandu za ovakva ekestremna i nasilna dela", rekla je premijerka. 

Motivi napada i dalje nisu poznati, dok premijerka navodi da su to "isključivo terorističke namere".

Ovo je najsmrtonosniji napad u istoriji Novog Zelanda. Do sada najveći dogodio se 1990. godine, kada je u Aramoani stradalo 13 osoba. 

Ubica u svom manifestu spominje i Srbe

Brenton Tarant, 28-godišnji državljanin Australije koji je ubio više desetina ljudi u napadu na Novom Zelandu, je pre nekoliko dana na Tviteru objavio manifest u kom najavljuje da će izvršiti napad.

"Želim da pokažem osvajačima da naše zemlje nikada neće biti njihove zemlje, naše domovine su naše i da, sve dok beli čovek živi, oni nikada neće osvojiti naše zemlje i oni nikada neće zameniti naše ljude. Po definiciji, onda da. To je teroristički napad. Ali ja verujem da je to partijska akcija protiv okupatorske sile", napisao je Tarant u manifestu, prenosi Dejli mejl.

U manifestu piše da je inspirisan delima norveškog desničara Andresa Brejvika, koji je 2011. u centru Osla ubio 77 osoba.

Osim Brejvika, napadač je bio inspirisan i desničarskim pokretima i ličnostima širom sveta.

Takođe, Tarant je pokazivao naklonost za srpske istorijske i epske junake – knezu Lazaru, Milošu Obiliću i Marku Miljanovu zbog njihovih podviga tokom ratova sa Otomanskom imperijom.

Neka od tih imena ispisna su ćirilicom i po oružju koje je koristio tokom napada na džamije.

Takođe, na internetu su se pojavili snimci iz automobila pre napada na kojima se čuju pesme posvećene Radovanu Karadžiću, ratnom lideru bosanskih Srba, kojem se sudi u Hagu.

Autentičnost ovih snimaka još nije potvrđena.

Izvor: RTS

Novi ZelandNapadDžamija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva