:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Jun 01, 2021   22:51

0

133

Matić: Češka od 8. juna prihvata naše digitalne sertifikate

Od 8. juna i Češka Republika će otvoriti granice za srpske državljane, odnosno priznati naše digitalne sertifikate o vakcinaciji, kao i mi njihove, izjavila je večeras ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ministarka je za RTS kazala da je to još jedna zemlja članica EU koja će prihvatiti naš digitalni sertifikat.

"Mi pregovaramo i sa drugim zemljama članicama i informacija koju imamo jeste da će 6. juna Evropska komisija još jednom zasedati u vezi sa priznavanjem digitalnim sertifikatima iz trećih zemalja. U tom smislu, očekuje se da ćemo mi kao i Velika Britanija biti među prvim zemljama gde će EK dati saglasnost za priznavanje naših digitalnih sertifikata", rekla je Matić.

Ističe da je to velika potvrda uspešne politike koju Srbija vodi u toj sferi i dodaje da pojedine zemlje EU još uvek nemaju digitalne sertifikate o vakcinaciji.

Matić napominje da građanima Srbije nije potrebna potvrda o vakcinaciji ili PCR test za putovanje u zemlje regiona - BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Govoreći o turističkoj sezoni od početka ove godine, Matić je navela da je prema prvim pokazateljima prisutan rast dolaska turista i da Srbija ima porast deviznog priliva koji iznosi 3,4 odsto.

Ona je kazala da se čini da se život na ulicama polako vraća u normalu, a da će najnovije popuštanje mera još više doprineti razvoju turizma i ugostiteljstva.

"Svi podaci su značajno bolji u odnosu na prošlu godinu što nam daje nadu da će ova turistička sezona biti mnogo bolja", rekla je Matić.

Direktor YUTA Aleksandar Seničić kaže da je ove godine veliko ineresovanje za letovanje u inostranstvo i da se očekuje da će ove godine letovati između 500.000 i 600.000 putnika.

Dodaje da su među ljudima koji se najviše interesuje za putovanja oni koji imaju zamenska putovanja, a s druge strane, kaže, ima i veliki broj novih putnika koji se interesuju.

Još uvek, naglašava, postoje problemi koji destimulišu građane da putuju, a jedan od njih je, navodi, visina PCR testa.

Seničić kaže da je zeleni sertifikat sjajan rezultat naše države i da niko nije očekivao da će naša država imati sertifikat koji je u skladu sa svim evropskim propisima.

Izvor: Танјуг

Tatjana MatićČeškasertifikat o vakcinaciji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva