:

:

TV Most

clock

Mart 04, 2023   12:47

0

128

Matić: Možda će se odustati od zahteva da se Srbija ne protivi članstvu KiM u UN

Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić izjavio je danas da je Srbija jasno rekla da je članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama jedna od njenih "crvenih linija" i da na to neće pristati.

"To je jedna od naših crvenih linija, članstvo KiM u UN, s tim što se više nismo izjašnjavali nakon predloga o članstvu Kosova u drugim međunarodnim organizacijama ", rekao je on u izjavi za Tanjug, govoreći o nemačko-francuskom predlogu sporazuma za rešenje kosovskog pitanja.

U tom predlogu se, u članu 4, jasno kaže da Srbija neće sprečavati članstvo tzv. Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Matić kaže da je Srbija insistirala da se navede da se to ne odnosi na UN, ali da posrednici za to nisu imali razumevanja.

On je podsetio da je u poslednjih nekoliko godina vođena veoma intezivna diplomatska ofanziva da se spreči članstvo Kosova u UNESKO-u i Interpolu.

Matić je ukazao da je rečeno da se o tekstu tog sporazuma više neće pregovarati, ali s obzirom da on nije potpisan, već je u načelu prihvaćeno da se radi na njegovoj implementaciji, on pretpostavlja da će "kroz aneks ili kroz implementacioni plan posebno biti razrađen za svaku tačku u sadržajnom smislu i da će napraviti neku vrtu ograničenja".

Upitan kako to da neki kažu da predloženi sporazum na kraju treba da bude potpisan, neki da ne treba, a neki da to nije ni predviđeno, Matić je rekao da se time "pokušava zadržatii strateška dvosmislenost".

Prema njegovim rečima, ovo je specifična situacija jer mora da se vodi računa o unutrašnjem javnom mnjenju i jedne i druge strane, i da se ostavi prostor za različita tumačenja.

"Očekujem da će biti pokazana jedna vrta diplomatske kreativnosti. Možda će se taksativno navesti 10 međunarodnih organizacija, a da se ne pomenu UN", rekao je Matić.

On je istakao da Srbija sada prvi put ima proaktivan stav i traži rešenje, teži kompromisu, ocenjujući da opozicija koristi kosovsku priliku za rušenje predsednika Aleksandra Vučića.

Izvor: T a n j u g

KiMMatićUNdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva