:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2022   12:14

0

140

Matić: Osnivamo zajedničku digitalni platformu turističke ponude Otvoreni Balkan

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas, posle sastanka sa ministarkom turizma i životne sredine Albanije Mirelom Kumbaro Furdži, da će dve zemlje, zajedno sa Severnom Makedonijom, u okviru inicijative Otvoreni Balkan napraviti zajedničku digitalnu platformu turističke ponude ovih zemalja.

Ministarke turizma Srbije i Albanije najavile su, takođe, stvaranje zajedničkog regionalnog centra za rešavanje problema nedostatka radne snage u tom sektoru.

"Ovo je naš prvi operativni sastanak nakon potpisivanja memoranduma u saradnji u oblasti turizma u Ohridu, na kome smo dogovorili konkretne korake za narednu saradnju", rekla je Matić na konferenciji za medije u Palati Srbija.

Matić je rekla da je sa koleginicom i Albanije razgovarala o unapređenju saradnje i zajedničkom nastupu na trećim tržištima, a posebno kada je reč o turističkoj ponudi za Kinu i druge azijske zemlje.

Matić je istakla da Er Srbja planira krajem godine da uspostavi direkte letove za Kinu i da bi zajednički nastup na tim tržištima značajno povećao broj dolaska stranih turista. Matić i Kumbaro Furdži su se saglasile da je naročito u sektoru turizma i trgovine ključno regionalno povezivanje za postizanje uspeha.

Furdži je rekla da je ove godine u prvih pet meseci u Albaniji zabeleženo povećanje od 55 odsto dolaska turista iz celog sveta, kao i da je u prva četiri meseca bilo 20 turista iz Srbije.

Ona je napomenula da tek predstoji špic sezone i izrazila očekivanje da će ti rezultati biti još bolji. Ministarka Albanije učestvovaće u toku dana konferenciji "Nove ideje za novo vreme" u Palati Srbija. Konferencija "Nove ideje za novo vreme" predstavlja korak bliže ciljevima Memoranduma o razumevanju o saradnji u turizmu na Zapadnom Balkanu, koji je potpisan na Samitu Otvoreni Balkan u Ohridu.

Izvor: T a n j u g

Tatjana MatićOtvoreni Balkanturistička ponuda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva