:

:

TV Most

clock

Februar 04, 2019   18:42

0

209

Matić: Specijalni sud da procesuira i ubistva i kidnapovanja novinara na Kosovu

Ubistva i kidnapovanja novinara na Кosovu u periodu od 1998. do 2000. godine, koji obuhvata mandat Specijalnog suda za zločine OVК, moraju biti tema istraga Specijalnog tužilaštva i procesuirana na Specijalnom sudu, saopštio je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

Podsetio je da je 14 nerazrešenih slučajeva kidnapovanja i ubistava, najveći broj nekažnjivih zločina prema novinarima u Evropi danas.

"Rušenje memorijalnog obeležja, table na mestu kidnapovanja Đure Slavuja i Ranka Perenića, mora biti efikasno istraženo i procesuirano od strane privremenih tužilačkih i sudskih organa Кosova, jer je i samo negiranje zločina, opravdavanje istog i nedopustivo je", poručio je Matić.

Dodao je i da su potraga za nestalima i razotkrivanje njihove sudbine, civilizacijska dužnost.

"Kada je reč o novinarima, potrebna je još izraženije, jer se direktno tiče i slobode novinara i medija. Nekažnjivost direktno vodi u cenzuru, samocenzuru, nova ograničenja i pretnje, kao i otvoreno nasilje prema novinarima", upozorio je Matić.

Komisija, kako se navodi, zbog toga očekuje - kao što je to i inicirano od strane Udruženja novinara i medija i na albanskom i na srpskom jeziku, a što je potvrdila i Rezolucija Evropske federacije novinara iz juna prošle godine - da se što pre osnuje mešovita Кomisija koja bi se bavila razrešavanjem ovih slučajeva i pritiskom na institucije da se sprovedu efikasne istrage.

Кomisija za istraživanje ubistava novinara je započela prikupljanje dokumentacije i informacija o ovim slučajevima i Matić poručuje da će ih vrlo rado podeliti sa budućom Кomisijom kada bude osnovana u Prištini.

Izvor: Radio Kontakt plus

Veran Matićubistvo novinaraKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva