:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2020   12:22

0

103

Matić za Pink: Grenel želi da pomogne da se do rešenja dođe

Uloga Specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, na ovom prostoru je jako važna, rekao je novinar medijske mreže "Antidot" Marko Matić i podsetio da je nakon posete Prištini, u Beograd doneo istu poruku da Priština mora da ukine takse, a Beograd da zaustavi kampanju povlačenja priznanja Kosova.

“ Situacija je kompleksna, jer se nama postavljaju zahtevi koji su bez argumenata.Grenelova poruka glasi da ukoliko predsednik Tramp ne vidi napredak u dijalogu, povući će ga sa slučaja, a to bi značilo i nedostatak podrške SAD za tu vrstu rešenja koja odgovara Srbiji”, rekao je Matić za TV Pink.

On je Grenela opisao kao netipičnog diplomatu, koji se ne libi da otvoreno i javno iznese svoj stav o aktuelnim problemima.

“Grenel otvoreno šalje poruke pred kamerama, na prvi pogled izgleda kao da su kod njega karte otvorene. Ovo je složena diplomatska igra i na nama je da procenimo do koje mere možemo da insistramo na nekim našim stavovima, ali da ne izgubimo bilo kakvu podršu SAD”,  rekao je Matić ocenvši da u trenutnoj situaciji Srbija ima određeni manevarski prostor u pregovorima, a to je, kaže, veliki uspeh.

“U ovom trenutku se borimo da povratimo bilo šta od onoga što smo izgubili, dodao je on i ocenio da dijalog Beograda i Pritštine ne može značajno da utiče na predizbornu kampanju koja se polako zahuktava u Americi.

“ Ukoliko uspe da reši pitanje Kosova, Trampu bi to bio samo plus u spoljnopolitičkim rezultatima. Srbija je jedna od retkih zemalja gde je jako popularan i njemu bi značila poseta Srbiji, smatra Matić, objašnajvajući da je njegovoj popularnosti doprineo bivši predsednik SAD Bil Klinton, koji je, kako podseća, u Srbiji poznat po NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine.

Izvor: Kosovo online/Танјуг, ТВ Пинк

KiMGreneldijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva