:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2019   8:49

0

219

Matoši: Uprkos protivljenjima, hidroelektrana u Štrpcu biće izgrađena

Vršilac dužnosti kosovskog ministra za životnu sredinu i planiranje, Fatmir Matoši, u izjavi za Ekonomija Onlajn, kaže da se neće zaustaviti izgradnja novih hidroelektrana na području Štrpca.

Zato što su, kako kaže Matoši, kompanije koje grade hidroelektrane od 2013. godine dobile potrebne dozvole od strane opštine Štrpce, Regulatorne agencije za energetiku i Ministarstva životne sredine.

Pre nekoliko dana civilno društvo je započelo potpisivanje peticije kojom se zahteva od najviših kosovskih institucija da zaustave dalje narušavanje životne sredine izgradnjiom mini-hidroelektrana.

“Za mene zabrinutost građana Štrpca i Bitinje je razumljiva. Sreo sam se sa njima i bio sam na skupštinskom odboru u maju ove godine. Problem je što je kompanija koja tamo gradi hidroelektrane dobila građevinsku dozvolu pre mnogo godina, 2013. – 2014. godine dobili su potrebne paprire i pošto su ispunjeni zakonski kriterijumi nakon što je opština Štrpce dala saglasnost za izgradnju hidroelektrane, nakon što su dobili odobrenje od Regulatorne agencije za energetiku, investitor je došao u Ministarstvo životne sredine i dobio dozvole propisane zakonom”, rekao je Matoši.  

Matoši kaže da je ova kompanija postupala po zakonu i da nemaju pravo da obustavljaju njihove radove, jer ne žele da država ubuduće isplaćuje odštete preduzećima.

“Sve što se do sada desilo u Bitinji i regionu Štrpca je bilo po zakonu, legalnim procesom. Sada meštani putem protesta od nas traže da donesemo odluku da ćemo zabraniti rad ovog licenciranog operatora, što bi bilo nezakonito, uprkos zabrinutosti i brigama stanovnika”, rekao je on.

Matoši je obavestio da nije spreman da menja bilo kakav zakonit postupak, zbog kojeg će država u budućnosti biti obavezna da isplati odštetu kompanijama koje su obezbedile dozvole.

Izvor: Kosovo Online

Štrpce
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva