:

:

TV Most

clock

April 11, 2019   8:40

0

278

Mediji: Cilj da se nastavi dijalog bez ukidanja taksi

Iza poziva Nemačke i Francuske da se u Berlinu 29. aprila okupe srpski i albanski predsednici i premijeri, kao i predstavnici prištinske administracije pod parolom saradnje u regionu mogao bi da se krije još jedan motiv - da Beograd pristane na nastavak dijaloga sa Prištinom bez prethodnog ukidanja taksi na srpske proizvode na Kosovu, pišu beogradski mediji.

"Večernje novosti" pišu da tako pojedini diplomatski krugovi, ali i sagovornici tog lista tumače angažman osovine Berlin-Pariz u rešavanju ključnih pitanja na zapadnom Balkanu, pre svega u oživljavanju dijaloga Beograda i Prištine.

"Srpski telegraf" navodi da su upravo iz tog razloga, nimalo slučajno, prištinski mediji plasirali priču da će 29. aprila u Berlinu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić neformalno razgovarati sa predsednikom i premijerom privremenih prištinskih institucija, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, i predsednikom Albanije Edijem Ramom o rešavanju kosovskog pitanja.

Prema pisanju "Srpskog telegrafa", Berlin i Pariz "imaju strategiju da po svaku cenu zaokruže kosovsku nezavisnost, uz zanemarljive ustupke Srbima i tako preduprede realizaciju plana američkog predsednika Donalda Trampa o podeli" južne srpske pokrajine.

"Pritisci Nemačke i Francuske su se pojačali u poslednje vreme. Oni traže da Beograd popusti, nastavi dijalog i potpiše sa Prištinom sveobuhvatni sporazum kojim bi priznao Kosovo. Zauzvrat nude da se na severu KiM formira entitet koji bi imao sličan status onom koji Republika Srpska ima u BiH", tvrdi neimenovani izvor "Srpskog telegrafa".

Predsednik Vučić potvrdio je u sredu da će se odazvati pozivu Nemačke i Francuske za sastanak sa predstavnicima prištinske administracije, 29. aprila u Berlinu. 

Vučić je izjavio i da od sastanka u Berlinu ne očekuje ništa, jer zna sa kim ima posla u Prištini.

Ponovio je da je Beograd spreman da počne da razgovara, kada Priština ukine takse.

Izvor: T a n j u g

dijalogBeograd-PrištinamedijiBerlin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva