:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2022   17:45

0

83

Mediji: Hladan tuš, Brisel ne priznaje makedonski jezik

Dok u makedonskom parlamentu u uzavreloj atmosferi traje rasprava o francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta i obnavljanju pristupnih pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU, mediji su preneli informaciju iz Brisela da Evropa zapravo ne priznaje makedonski jezik, već kažu da je to jezik koji se govori u Severnoj Makedoniji.

Sve to dešava se dan nakon posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Skoplju, kada je poslanicima u parlamentu izrazila poštovanje prema makedonskom jeziku i identitetu.

"Nema sumnje da je makedonski jezik vaš jezik. Ponoviću ovo, nema sumnje da je makedonski jezik vaš jezik. Mi to u potpunosti poštujemo. Dakle, u revidiranom predlogu se jasno navodi makedonski jezik bez kvalifikacija iz EU“, poručila je danas u Briselu zamenica portparola EK Dejna Špinant.

Ova poruka je u skopskim medijima protumačena kao "hladan tuš" i dodaju da je Špinant rekla da je Fon der Lajen zapravo govorila o jeziku kojim govore građani Severne Makedonije, preneo je skopski portal Plusinfo.

Izvor: T a n j u g

Severna MakedonijaEUmakedonski jezik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva