:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2023   8:55

0

86

Mediji: Holandija i Ukrajina vrše pritisak na Španiju da Kijevu isporuči Patriot

Holandija i Ukrajina vrše pritisak na Španiju da isporuči Kijevu sisteme protivraketne odbrane Patriot, piše madridski El Pais.

List navodi da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski preneo svoj zahtev španskom premijeru Pedru Sančezu tokom nedavnog sastanka na samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji.

To pitanje je bilo tema razgovora i sa holandskim premijerom Markom Ruteom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, s obzirom na to da je u Turskoj raspoređena španska baterija sistema Patriot u okviru NATO-a.

Kijev je, osim toga, pokušao da pokrene pitanje isporuke sistem Patriot i sa Švedskom, Poljskom i Rumunijom, pa čak i sa zemljama van Evrope kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, navodi El Pais.

Prema pisanju lista, problem Španije je u tome što je jedna od njene dve baterije Patriota i jedina koja ispunjava sve operativne zahteve NATO-a raspoređena u turskoj bazi Indžirlik od 2015. godine, dok se drugi nalazi u Valensiji i smatra se neophodnim za nacionalnu odbranu.

Španija bi bila voljna da Kijevu ustupi bateriju raspoređenu u Turskoj, ali je turski predsednik Erdogan jasno stavio do znanja da je zainteresovan da ta baterija ostane u Turskoj i nakon 31. decembra ove godine, kada prestaje ugovor.

El Pais ocenjuje da za prisustvom Patriota u Turskoj već duže vreme nema potrebe sa vojnog aspekta, pošto više ne postoji rizik od raketnog napada iz susedne Sirije, ali ima veliki politički značaj jer pokazuje solidarnost NATO-a sa Turskom.

Izvor: T a n j u g; Foto: AP

UkrajinaŠpanijaHolandijaPatriot
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva