:

:

TV Most

Foto: EPA EFE

clock

Novembar 01, 2019   15:37

0

215

Mediji: Norveški model ili "popravni ispiti" u pridruživanju EU

Inicijativa za stabilnost Evrope (ESI) objavila je dokument u kojem sugeriše da se približavanje balkanskih zemalja EU radi po modelu Norveške.

To znači da bi zemlje regiona imale veće ekonomske privilegije za napredak reformi, dok bi formalni ulazak u EU bilo nešto na šta bi se čekalo. ESI smatra da je to, ipak, bolji put od aktuelnog.

Sarajevski Dnevni avaz tim povodom piše da EU razmatra novi pristup prijema u članstvo država regiona, tako što bi one bile vraćane na "popravni".

Pozivajući se na svoja saznanja, ovaj sarajevski dnevnik piše da se u EU sve ozbiljnije razmatra mogućnost da svaka od država regiona koja želi u EU, bude vraćena jedan ili više koraka unazad u tom procesu.

Praksa "obaranja", odnosno vraćanja jedan ili više koraka unazad, bila bi primenjena na svaku zemlju regiona, koja ne zadovolji u nekom od segmenata reformi. I tako bi se, navodi se, radilo sve dok se gradivo ne savlada.

List piše da ovaj koncept "gura" grupa država okupljenih oko Francuske i dodaje da "oni sa pravom ukazuju da je proces proširenja, vođen na dosadašnji način, u potpunom ćorsokaku".

Naruku im, kažu, ide i rastuće neraspoloženje na Balkanu, gde ljudi vide da je, što famozni evropski put duže traje, ulazak u EU sve neizvesniji.

Nakon još jedne odbijenice Severnoj Makedoniji i Albaniji, rasprave unutar institucija EU, ali i među državama članicama, intenzivirane su.

Unija, s jedne strane, nije voljna da ide u dalja proširenja jer, navodi Avaz, još "vari" države koje su joj se pridružile pre deset i više godina.

Rumunija, naprimer, koja je u EU ušla 2007. godine, čak je i sada pod posebnim režimom EU, jer su joj učinci u borbi protiv korupcije katastrofalni.

S druge strane, Balkan je, kažu, ipak, bitan i ne sme se sasvim ostaviti na cedilu.

Neka vrsta kompromisnog i konstruktivnog izlaska iz trenutne blokade procesa proširenja moraće da se nađe, piše list i dodaje da bi, prema trenutnom raspoloženju, maj naredne godine mogao da bude najrealniji trenutak za objavu nove strategije za zapadni Balkan.

Za tada je planirana nova rasprava o regionu na Savetu Evrope, telu koje okuplja šefove država ili vlada članica EU.

Nakon toga, Hrvatska, koja će od 1. januara preuzeti predsedavanje Unijom, organizovaće novi samit EU - Zapadni Balkan.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Avaz piše da je EU svesna da proces proširenja treba zadržati, ali i osvežiti. Pitanje je samo na koji način.

Izvor: Танјуг

EUZapadni BalkanInicijativa za stabilnost Evrope
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva