:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 27, 2019   8:44

0

281

Mediji o izborima: Zašto jun, zašto mart?

Tri su razloga za održavanje vanrednih izbora u junu, kao što su i tri razloga za njihovo održavanje u redovnom terminu iduće godine, piše "Blic".

Kao razloge da izbori budu raspisani u junu, list je najpre naveo pritisak članstva Srpske radikalne stranke.

Drugi razlog bio bi to da, ukoliko SNS pobedi na njima, izbori bi omogućiti kontinuitet od četiri godine vlasti. Kao treći, navedeno je to što naprednjaci imaju stranačke izbore u septembru.

Razlog za održavanje redovnih izbora, za koje "Blic" piše da bi bili održani u martu 2020. godine, bio bi taj što bi se mogli raspisati zajedno sa lokalnim izborima.

Kao drugi, navedeno je da je moguće da Priština do tada ukine takse, što bi značilo nastavak dijaloga. Treći razlog bio bi da se do proleće nađe zajednički jezik sa opozicijom, koja najavljuje bojot izbora, piše list.

Na birališta, ako se vlast odluči na raspisivanje vanrednih izbora, idemo 23. ili 30 juna, pišu "Večernje novosti".

Ova dva datuma, kako se navodi, razmatralo je najuže rukovodstvo Srpske napredne stranke u ponedeljak uveče, a konačnu odluku o tome da li će se glasati ove godine ili u redovnom terminu, na proleće 2020. godine, naprednjaci bi trebalo da donesu u naredne tri nedelje.

U slučaju da prevagne opcija redovnih republičkih izbora, oni će biti održani 3. maja sledeće godine, zajedno sa redovnim lokalnim i pokrajinskim izborima, tvrdi list.

"Novosti" napominju da bi u narednim danima, predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić trebalo da obavi seriju konsultacija sa koalicionim parterima, ali i razgovore sa nekim od ključnih svetskih političkih figura, kako bi odmerio koja opcija je bolja sa stanovišta države, imajući pre svega u vidu ekonomiju, odnosno nove investicije i izazove koji predstoje u rešavanju kosovskog pitanja.

List dodaje da u slučaju da se izbori zakažu za 23. jun, oni bi najranije mogli biti raspisani 24. aprila, a najkasnije 9. maja. Ako se na izbore bude išlo nedelju dana kasnije, 30. juna, oni bi morali da budu raspisani 1. i 16. maja.

Da bi raspisali vanredne izbore, predsednik države morao bi da raspusti Narodnu skupštinu, i to na obrazloženi predlog Vlade.

Izvor: Танјуг

Vanredni izboriMediji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva