:

:

TV Most

clock

Septembar 12, 2019   17:30

0

103

Medijske slobode su pravo, ali i obaveza

Sloboda i održivost medija kao i odgovornosti političara i novinara za stanje na medijskoj sceni Zapadnog Balkana teme su konferencije "EU Zapadni Balkan dani medija", koja se od danas i sutra održava u Podgorici.

U debati učestvuju predstavnici Evropske komisije, regionalnih medija i predstavnici vlasti zemlja Zapadnog Balkana.

Zvaničan stav Evropske komisije, dobro poznat celom regionu, jeste da su medijske slobode i vladavina prava ključni element EU Strategije za Zapadni Balkan.

"Ne može biti napretka ka članstvu u EU bez zaštite medijskih sloboda i slobode izražavanja. Zato i počinjemo i završavamo proces pregovora o pristupanju poglavljima koja se odnose na vladavinu prava. Pažljivo posmatramo zakonodavstvo, ali još bitnije, primenu EU standarda u ovoj oblasti", poručio je na početku konferencije komesar za pristupne pregovore Johanes Han.

Han i briselska administracija u prethodnih pet godina nebrojeno puta su podvlačili da je evropski fokus upravo na zaštiti slobode medija, novinara i izražavanja na Zapadnom Balkanu. Izveštaji Evropske komisije o napretku zemalja u regionu upozoravaju na stagnaciju, pa i nazadovanje u ovoj oblasti, kao na trend prisutan u celom regionu.

I pored toga situacija u regionu ne ide na bolje, poručuju predstavnici medija na konferenciji u Podgorci.

"Situacija je loša. Donošenje zakona nije samo po sebi rešenje. Radi se o političkoj volji", naglasio je urednik crnogorskih Vijesti Mihailo Jovović.

Jovović se na početku debate u Podgorici kritički osvrnuo na rad Evropske komisije, pozvavši ih da upotrebe sve postojeće instrumente, a ne samo reči, kako bi naterali one koji su na vlasti i koji su odgovorni za stvaranje povoljnog medijskog okruženja na Zapadnom Balkanu da urade ono što im je EU dala za zadatak.

Govoreći o osnovnim problemima sa kojima su suočeni mediji u zemljama Zapadnog Balkana Marija Ristić iz BIRNA naglašava postojanje "političkog, finansijskog i pravnog pritiska".

Evropska komisija kao organizator godišnje konferencije posvećene medijima na Zapadnom Balkanu ovoga puta pozvala je i predstavnike vlada zemlja u regionu da učestvuju u razgovorima sa novinarima i predstave svoje viđenje domaće medijske scene.

Ministar za kulturu Crne Gore Aleksandar Bogdanović u svom izlaganju osvrnuo se na probleme sa kojima se medijske slobode suočavaju "globalno, u EU i regionu".

"Sloboda izražavanja kao osnovno ljudsko prvo je neprikosnovena, ali sa sobom nosi i odgovornost prema činjenicama i prema javnosti. Objektivno i kvalitetno izveštavanje podržava kvalitet demokratije, a mediji su najbolji kontrolori svake vlasti onda kada su profesionalni", kaže Bogdanović.

O jazu između stavova vlasti i predstavnika regionalnih nezavisnih medija govori i detalj sa konferencije gde je na opservaciju crnogorskog ministra kulture o "naporima vlasti u unapređenju vladavine prava i medijskih sloboda u Crnoj Gori" urednik podgoričkih "Vijesti" poručio da "ne zna o kojoj državi govori".

Predstavnici Evropske komisije za Zapadni Balkan i proširenje kažu da su svesni "frustracije" novinara oko stanja i nedostataka napretka u medijskoj sferi u regionu.

"Nastavićemo da budemo uz vas. Nismo tu samo rečima, postoje i rezultati. Možda ih nema dovoljno, ali EU poseduje upornost u dijalogu i radi na kompromisnim rezultatima koji dalju najbolje modalite i vrednosti", kaže direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Genoveva Ruiz Kalavera.

Brisel poručuje da će nastaviti da podržava reformu medijskog okruženja u zemljama Zapadnog Balkan. Navodi se da je ukupna vrednost EU podrške medijskom sektoru u regionu za period od 2014. do 2020. godine iznosi oko 20 miliona evra.

Predlog novog budžeta EU podrazumeva i povećanje ukupne finansijske podrške EU zemljama u procesu pristupanja od 13 odsto.

Izvor: Танјуг, RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva