:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2019   17:17

0

262

Medjunarodna federacija novinara: Zaustavite uznemiravanje izveštača sa Kosova

 Medjunarodna federacija novinara (IFJ) poslala je danas pismo predsedniku Kosova u kojem kosovske vlasti poziva na poštovanje medjunarodnih standarda i prestanak uznemiravanja novinara koji prate dogadjaje na Kosovu, saopšilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

U pismu u koje je UNS imao uvid, IFJ izražava duboku zabrinutost zbog pritvaranja novinara i odvraćanja medija da izveštavaju sa teritorije Kosova, kao i sve većih pretnji i napada na novinare.

"Ovakve mere narušavaju slobodu medija i uskraćuju novinarima njihovo pravo na slobodu kretanja i obavljanja profesionalnih dužnosti bez uznemiravanja ili nepotrebnog ograničenja", navedeno je u pismu koje je potpisao generalni sekretar federacije novinara Antoni Belanger.

IFJ je u pismu je obavestio kosovske vlasti da je u petak, 4. oktobra bez obrazloženja ekipa Radio Beograda bila pritvorena u policijskoj stanici u južnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i da su istog dana više od dva sata na administrativnom prelazu Jarinje zadržane ekipe televizije Pink i agencije Tanjug.

"Posle šest sati ekipa je puštena na slobodu, uz napomenu da treba da se vrati u Severnu Kosovsku Mitrovicu, jer nije bezbedno da ide ka Gračanici gde se prvobitno uputila, iako toga dana nije bilo nikakvih incidenata i opasnosti na putu od Mitrovice ka Prištini i Gračanici", navedeno je u pismu, saopštio je UNS.

Izvor: Beta

Novinarireagovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva