:

:

TV Most

clock

Februar 10, 2022   21:57

0

125

Međunarodne organizacije Osmanijevoj i Kurtiju: Zaustavite omalovažavanje novinara

Evropski centar za slobodu medija, zajedno sa nekoliko regionalnih i međunarodnih organizacija, uputio je pismo predsednici Kosova Vjosi Osmani i premijeru Aljbinu Kurtiju u kome se poziva da se hitno zaustavi diskreditovanje i omalovažavanje novinara, prenosi Koha.

U reagovanju se navodi da se takvim jezikom prema novinarima služe funkcioneri iz Pokreta Samoopredeljenje, Kancelarije Predsedništva i drugih institucija na visokom nivou.

Te organizacije su izrazile zabrinutost zbog poruka koje su portparoli Vlade i Pokreta Samoopredeljenje uputili na Fejsbuku, uključujući reakcije da su mediji svojim izveštavanjem pokušali da potkopaju predsednicu.

Izražena je i zabrinutost zbog reakcije supruga kosovske predsednice Vjose Osmani, Prindona Sadriua, koji je medije nazvao "udruženim zločinačkim poduhvatom". Povodom uvreda koje je na račun novinara izneo Sadriu, te međunarodne organizacije su izrazile bojazan da bi takvi komentari mogli da utiču i na fizičku bezbednost novinara jer doprinose neprijateljskoj klimi.

U pismu se navodi da se upotreba jezika diskreditacije uklapa u širi problematični kontekst u kojem pojedinci povezani sa Samoopredeljenjem pokušavaju da podriju poverenje javnosti u medije.

"Zabrinuti smo što je ova strategija huškanja javnosti na medije i aktiviste opasna po fizičku bezbednost novinara", navodi se u pismu predsednici i premijeru Kosova u kojem se ističe da takve reakcije podrivaju demokratske vrednosti.

Organizacije potpisnice ovog pisma su, osim Evropskog centra za slobodu medija, Evropska federacija novinara, Indeks cenzure, Međunarodni institut za štampu, Mreža sigurnih novinara, koja uključuje udruženja novinara na Kosovu, u Severnoj Makedoniji, BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i Fondacija Dafne Karuane Galicija.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMnovinarstvoKurtiOsmanimeđunarodne medijske organizacije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva