:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Februar 21, 2024   16:25

0

52

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen u Gračanici

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen je u Gračanici prezentacijom o Desanki Maksimović i skretanjem pažnje javnosti na bitnost očuvanja jezika, što predstavlja naš nacionalni identitet.

 

Međunarodnim danom maternjeg jezika skrećemo pažnju na važnost negovanja jezika, jer je činjenica da je maternji jezik i njegovo očuvanje vrlo bitan za naš opstanak kao nacije.

„Maternji jezik je naročito ovde gde mi živimo na Kosovu vrlo osetljivo pitanje zato što se svakodnevno krši pravo na korišćenje maternjeg jezika i to je nažalost jedan od dobrih primera da maternji jezik treba negovati kako bi smo ga sačuvali,kako bi on opstao na ovom prostoru gde zapravo traje već više od 12 vekova“, rekla je Ana kostić profesorica srpskog jezika i književnosti.

„Jezik nam je zaista ugrožen, banalizacija jezika je apsolutno prisutna samo pogledajmo da se od svih institucionalnih stilova koristi samo onaj razgovorni, dakle leksika je zaista najugroženija. Jeste jezik jedan kompleksni sistem, jedan otvoreni sistem koji se bogati, rečnik se širi zahvaljujući naučno-tehnološko tehničkoj revoluciji, ali svaki put kada upotrebimo stranu reč, kada upotrebimo skraćenicu koja nije zaista svojstvena našem jeziku mi udaramo još jedan ašov zakopavajući naš jezik. Negovanje jezika je naš zadatak, negovanje ćirilice, svakako je lepo što mi znamo sva latinična slova, ali je ćirilica ipak deo našeg identiteta, nasleđa i svakako naša budućnost“, rekla je Brankica Kostić direktorica Narodne biblioteke u Gračanici.

Poruka naših sagovornica danas je da se trudimo da govorimo pravilno standardnim književnim jezikom, jer ćemo kroz očuvanje maternjeg jezika sačuvati svoj identitet.

Izvor: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva