:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2020   21:30

0

83

Medvedev se oglasio i objasnio zašto je podneo ostavku

Doskorašnji premijer Rusije Dmitrij Medvedev dao je intervju za Prvi kanal Rusije u kom je objasnio zbog čega je cela ruska vlada sa njim na čelu podnela ostavku.

Ruska vlada je podnela ostavku 15. januara, nakon što se predsednik Vladimir Putin obratio naciji zatraživši ubrzano rešavanje velikih socijalnih, ekonomskih, tehnoloških problema sa kojima se zemlja suočava.

U intervjuu je objasnio koji su razlozi za podnošenje ostavke, dok pojedini ukazuju da se nije snašao u novim Putinovim planovima. 

"Prva i najvažnija stvar koju sam rekao predsedniku na sastanku 15. januara jeste da njegova poruka ocrtava vrlo ambiciozne zadatke za politički sistem, koji u određenoj meri čak i menjaju ravnotežu moći u zemlji – ovo se odnosi na vladu, parlament, delom na predsednika, na pravusuđe. Kako bi mogao da donosi sve te odluke, predsednik mora da bude apsolutno slobodan da diskutuje i preduzima mere bez obzira na bilo koji drugi faktor, uključujući i vladu", rekao je Medvedev za Prvi kanal Rusije.

Smatra da je vreme drugi faktor, pošto je funkciju premijera obavljao gotovo osam godina. "Ovo je, posle svega, bio vrlo dug i komplikovan posao vezan za donošenje odluka o jako komplikovanim pitanjima. I to takođe treba uzeti u obzir", rekao je Medvedev, jedan od Putinovih najbližih saradnika. 

Poručuje da ne ide na odmor. Ovaj vikend otišao je u planine da skija. "Skijaću nekoliko dana, pa se vraćam i radiću. U tom smislu, nema posebnih promena, nastaviću da radim", rekao je bivši ruski premijer. 

Medvedev, koji će ubuduće biti na mestu zamenika šefa Saveta bezbednosti, drži rekord u novijoj ruskoj istoriji kao predsednik koji je više od sedam godina i osam meseci na vlasti.

Sadašnja ruska vlada formirana je u maju 2018. godine i čine je 22 ministra, 10 potpredsednika Vlade i jedan zamenik premijera.

Putin je Državnoj dumi kao novog kandidata za premijera predložio Mihaila Mišustina, predsednika Federalne poreske službe Rusije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva