:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2019   14:39

0

239

Mej traži od EU odlaganje Bregzita do 30. juna

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je danas od Evropske unije odlaganje Bregzita do 30. juna.

Mejova je u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u kome je zatražila odlaganje, navela da namerava da treći put pokuša da obezbedi da sporazum o Bregzitu bude usvojen u britanskom parlamentu, prenosi AP.

Agencija podseća da svih 27 članica EU mora da podrži predlog za odlaganje.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je prethodno da odluka o odlaganju Bregzita najverovatnije neće biti doneta ove nedelje na samitu EU, koji počinje sutra, i da bi lideri bloka mogli sledeće sedmice ponovo da se sastanu.

"Moj je utisak da ove nedelje na Evropskom savetu neće biti doneta odluka, ali da ćemo verovatno morati ponovo da se sastanemo sledeće nedelje", rekao je Junker za nemački radio Dojčlandfunk.

Mejova se nada da će dobiti odobrenje u poslednjem trenutku za svoj sporazum pred održavanje samita EU u četvrtak, na kome se očekuje da će lideri EU razgovarati o odlaganju Bregzita.

Posle dve i po godine pregovora, odlazak Britanije iz EU je i dalje neizvestan uz postojanje mnoštva opcija, uključujući dugotrajno odlaganje Bregzita, izlazak iz EU uz postizanje dogovora, haotičan izlazak bez dogovora ili čak mogućnost održavanja još jednog referenduma.

Prema postojećem zakonu, Britanija će napustiti EU za devet dana sa ili bez sporazuma.

Izvor: Танјуг

MejBregzit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva