:

:

TV Most

clock

Decembar 08, 2019   18:07

0

182

Mekalister: Srbija da brže napreduje u poglavljima 23 i 24

Zapadni Balkan ostaje jedan od glavnih prioriteta za Evropski parlament, ali će napredak Srbije u otvaranju novih pregovaračkih poglavlja zavisiti od napredovanja u poglavljima 23 i 24, izjavio je predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister.

"Da budemo jasni, postoje stvari koje nas brinu. Srbija ne ostvaruje dovoljno brz napredak u poglavljima 23 i 24 po pitanjima vladavine prava, borbe portiv korupcije i kriminala. Ja želim da vidim Srbiju kako ide napred. Da li će još novih poglavlja biti otvoreno, zavisi od napredovanja sa poglavljima 23 i 24", rekao je Mekalister koji je nedavno bio u Beogradu u delegaciji predvođenu Manfredom Veberom, predsednika grupe Evropske narodne partije u EP, u čijem je sastavu bio i Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju.

Ponovio je da je proširenje ključan prioritet za Evropski parlament i da “ne treba da sve ostane samo na praznim rečima”, jer ujedinjenje Evrope ne bi bilo potpuno bez Zapadnog Balkana, piše "Blic".

"Ako vi ispunjavate svoje obaveze, EU treba da ispuni svoje. Evropski parlament je razočaran odlukom Evropskog saveta da ne počne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom i razumem razočaranje u regionu. Nadam se da će hrvatsko predsedavanje EU doneti proboj I da će biti ispunjena obećanja data Albaniji i Severnoj Makedoniji", rekao je on.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Mekalister je rekao da se čeka formiranje nove vlade u Prištini.

"Čim vlada bude formirana, mi imamo veliki interes da se dijalog nastavi, jer je on od suštinskog značaja za Beograd i Prištinu. Postoje mnogi problemi, ali EU je spremna da omogući svaki mogući dijalog", izjavio je Mekalister.

On se osvrnuo i na dijalog vlade i opozicije o parlamentarnim izborima koji bi trebalo da se održe na proleće.

"Znam da su neke opozicione partije zainteresovane za razgovore, dok neke druge nisu. Ja sam tamo bio samo da slušam", rekao je on.

Kako je rekao, namerno je postavio bivše parlammentarce Edvarda Kukana i Knuta Flekenštajna, kao i Tanju Fajon i Bilčika u delegaciju koja posreduje u pregovorima između vlade i opozicije.

Izvor: Танјуг

MekalistrerEUSrbijapoglavlja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva