:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2020   20:54

0

145

Mekarti: Verujem u poboljšanje odnosa Srbije i Crne Gore

Pol Mekarti, regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), izrazio je uverenje da će se odnosi između Crne Gore i Srbije poboljšati nakon što nova crnogorska vlada preuzme dužnost, ali će, dodaje, biti važno da Srbija poštuje suverenitet Crne Gore, što podrazumeva i prihvatanje njene prozapadne orijentacije.

U pisanim odgovorima na pitanja srpskog servisa Glasa Amerike, Mekarti je rekao da ga nije iznenadilo pogoršanje odnosa između dve zemlje posle odluke odlazeće crnogorske vlade da ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasi za "persona non grata" ili nepoželjnu osobu, uz obrazloženje da se mešao u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Odluku Podgorice da Božovića proglasi za nepoželjnu osobu Mekarti vidi kao "poslednji čin" odlazeće crnogorske vlade prema Beogradu.

"Mislim da su u DPS uvereni da je Beograd odgovoran za njihov poraz na izborima. Odnosi između Beograda i odlazeće vlade DPS dodatno su se pogoršali posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i zato nisam bio u potpunosti iznenađen ovim razvojem događaja", napisao je Mekarti.

On je izrazio nadu da će se nova crnogorska vlada pozabaviti "endemskom korupcijom", koja, kako je ocenio, podriva demokratski sistem te zemlje.

Izvor: RTV, T a n j u g

Pol MekartiSrbijaCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva