:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2021   15:42

0

181

Meksiko: Narko-kartel Halisko u lovu na elitne policajce

Ozloglašeni meksički kartel Halisko odgovorio je na politiku vlade "zagrljaji, a ne meci", tako što je uveo svoja pravila - kidnapovao je nekoliko članova elitne policijske jedinice u saveznoj državi Guanahuato.

Oteti policajci su potom mučeni, sa ciljem da se od njih saznaju određena imena i adrese kolega, koji su sad na meti i kartel ih ubija u njihovim domovima, kada su slobodni, naočigled cele porodice policajaca, javlja AP.

Ovo je vrsta direktnog napada na policiju i predstavlja izazov za politiku predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji želi da izbegne nasilje i odbija da uđe u rat sa narko-kartelima.

Međutim, kartel je već objavio rat vladi, sa ciljem da pobije elitnu državnu jednicu poznatu kao Taktička grupa, koju kriminalci smatraju neprijateljskom jer tretiraju njihove članove "nepošteno".

"Ako želite rat, dobićete ga. Pokazali smo vam već gde vam je mesto. Dolazimo po sve vas", piše na baneru koji je napravio narko-kartel, postavljenom na zgradi u Guanahuatu u maju.

Kartel preti da će za svakog uhapšenog člana njihove bande ubiti dva člana taktičke jedinice.

"Gde god da su - u kućama, u patrolnim kolima, ubićemo ih", piše na baneru.

Zvaničnici u Guanahuatu, meksičkoj državi sa najviše nasilja, gde se Halisko bori protiv lokalnih bandi uz pomoć rivalskog Sinaloa kartela, odbili su da otkriju koliko je članova elitne jedinice je ubijeno dosad.

Međutim, državna policija je objavila da je u najnovijem slučaju ubijen policajac koji je kidnapovan iz doma u četvrtak, a njegovo telo je bačeno na autoput.

I, dok je teško utvrditi broj žrtava, Poplab, novinska zajednica u Guanahuatu, navodi da je najmanje sedam policacaja ubijeno kada su bili van dužnosti ove godine.

U januaru, naoružani napadač je ušao u dom žene policajca, ubio joj muža, izvukao je iz kuće, mučio je i bacio njeno izrešetano telo.

Ova meksička država, sa nešto preko šest miliona stanovnika, ima najviše ubijenih policajaca od svih u Meksiku.

Prema Poplabu: između 2018. godine i 12. maja ove godine, ubijeno je 262 policajaca, odnosno 75 godišnje, što je više nego u SAD, koja ima 50 puta više stanovnika.

Izvor: T a n j u g

Meksikonarko kartelHaliskopolicijaelitna jedinica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva