:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Decembar 03, 2023   16:38

0

71

Meloni: Italija i Srbija imaju izuzetne bilateralne odnose

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, koja je u jednodnevnoj poseti Srbiji, zahvalila se danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na izuzetnom gostoprimstvu, tokom svoje prve posete zemlji i naglasila da su Italija i Srbija posebno u poslednjem periodu razvili bilateralne odnose. 

"Imali smo i Biznis forum koji je spomenuo predsednik, a i dijalog između naših vlada je intenziviran. Mnogo toga smo zajedno uradili. Naša trgovinska razmena koja je izuzetna može da bude i bolja. U Srbiji ima mnogo italijanskih kompanija koje zapošljavaju 150.000 ljudi. Beograd je prvi grad na svetu gde su neke renomirane italijanske kompanije otvorile predstavništva. Sve to govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje gleda naš preduzetnički svet na Srbiju", rekla je Meloni u obraćanju medijima nakon sastanka sa Vučićem.  

Istakla je da svi dosadašnji rezultati pokazuju dobre ekonomske odnose dve zemlje, i da postoji veliko interesovanje italijanskih kompanija da posluju ovde, čemu doprinosi ekonomski razvoj Srbije i ekonomska politika predsednika. 

"Veoma sam zadovoljna što imamo lidere koji se razumeju i shvataju koliko je bitno da se poboljšaju naši odnosi i naše privrede. Sav posao koji Italija i Srbija zajedno rade pokazuje strateški značaj koji Srbija ima za Italiju, i zato smo mi ovde. Nastavićemo da budemo među prvim zemljama koji podržavaju proces proširenja", rekla je Meloni. 

Ona je naglasila da će Italija uvek pružiti podršku Srbiji u Savetu Evrope i poručila da je ono što oni treba da urade, jedan brzi proces koji bi doveo do, kako je rekla "ne proširenja, već ponovnog ujedinjenja Evrope". 

"Za nas je bitno da zapadna Evropa bude deo EU porodice. Vučić zna da može da računa na podršku Italije i u Savetu Evrope, kako bismo ubrzali taj proces približavanja Evropskoj uniji i  sve ono što Evropska komisija traži", rekla je Meloni. 

"Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup i u dijalogu u vezi Kosova. Italija podržava taj proces, i radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele", rekla je Meloni. 

Ona je dodala da je sa Vučićem pričala o migracijama, istakla je da Rim i Beograd imaju ista viđenja kada su ilegalne migracije u pitanju i zahvalila se Beogradu na naporu koji ulaže na tom polju.

"Vrlo brinemo o borbi protiv nelegalnih tokova migranata", poručila je Meloni.

Ona je navela da je sa Vučićem razgovarala i o krizama koje postoje u svetu, uključujući i rat između Rusije i Ukrajine. 

"Svi treba da radimo na tome da dođe do smanjenja eskalacije tog konflikta", rekla je Meloni.

Po pitanju konflikta u Gazi, Meloni je podsetila da se Italija mnogo zalaže na humanitarnom planu.

"Mi smo poslali naš brod, brod "Vulkano" i takođe tamo imamo i jednu bolnicu otvorenog tipa. Tako da i što se tiče Gaze i tu smo jako angažovani na humanitarnom planu", rekla je Meloni.

Na kraju se još jednom zahvalila Vučiću na gostoprimstvu i poručila da odnosi Srbije i Italije mogu da budu još jači.

"Budućnost naša zajednička obećava. Znam da možemo da nastavimo da zajedno radimo. Znam da možemo da idemo sa zajedničkim strateškim partnerstvom i prijateljstvom dalje i da se suočavamo sa mnogim izazovima", zaklučila je Meloni. 

Vučić: Italija bi mogla da bude prvi partner Srbije kad krene proizvodnja nove pande u Kragujevcu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, da su razgovarali o svim važnim pitanjima i konstatovali da Srbija i Italija kao izrazito prijateljske zemlje imaju dobre političke i ekonomske odnose i istakao da bi Italija, kada Stelantis krene u proizvodnju električne pande u Kragujevcu, mogla da bude ponovo prvi i najznačajniji partner Srbije.

Foto: TV Most

"Sa Meloni sam razgovarao i o svim regionalnim pitanjima i evropskom putu Srbije i zahvalan sam predsednici Vlade Italije zbog suštinske i istrajne podrške Italije evropskom putu Srbiji i posebno sam zahvalan Đorđi što je uvek želela da čuje naše mišljenje i imala uvek dovoljno vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu", rekao je Vučić u Palati Srbija.

Zahvalio je Meloni što je posetila Srbiju uprkos gustom rasporedu i istakao da smo ponosni, privilegovani i počastvovani njenom posetom, koja će doprineti daljem unapređenju odnosa dve zemlje.

Vučić je rekao da spoljnotrgovinska razmena dve zemlje iznosi godišnje 4,6 milijardi evra i da veruje da može da bude mnogo veća, a posebno kada Stelantis krene sa proizvodnjom novog modela - električne pande u Kragujevcu.

Vučić je naveo da Srbija ima dobre odnose sa više italijanskih regiona što je od velikog značaja zbog biznis saradnje i saradnje u inovacijama.

Dodao je da se uskoro očekuje dolazak predsednika italijanske regije Lombardija Atilie Fontane na inovacionom forumu Srbija-Italija.

"Mi mislimo da je predsednica Vlade Italije gospođa Meloni jedan od lidera velikih ne samo evropskih, već svetskih lidera koja upravo to dokazuje svojom otvorenošću i raskošnim političkim talentom", rekao je Vučić.

On je iskazao zahvalnost i na odluci Italije da sve najvažnije italijanske finansijske institucije, koje podrazumevaju dolazak banke za depozit i zajmove u najskorije vreme, čime će Beograd postati prvo regionalno sedište sa kompletnom platformom  italijanskih  javnih i privatnih subjekata za podršku poslovnom sektoru i njegovoj internacionalizacijii.

"To je od nas od izuzetnog značaja  i verujemo da ćemo mnogo toga moći da uradimo sa našim italijanskim partnerima", rekao je Vučić.

Dodao je da bi kompanija Stelantis, osim proizvodnje novog električnog vozila Pande, mogla da bude generator novih investicija u auto-industriju, koja je ubedljivo najveći izvor stranih direktnih investicija sa udelom od čak jedne četvrtine u ukupnim stranim investicijama u našoj zemlji. 

"Posebno sam izrazio zahvalnost gospođi Meloni na svim spoljnopolitičkim naporima u pravcu rešavanja regionalnih kriza ovde na Zapadnom Balkanu. Ukazao sam na to da Italija pristupa objektivno i suštinski rešavanju problema u našem regionu i nadam se da  ćemo ubuduće imati još značajniju ulogu Italije u svim stvarima koje su od vitalnog interesa za opstanak zemlje i našeg naroda", rekao je Vučić.

Vučić je poželeo Meloni i delegaciji iz Italije da se osećaju kao kod svoje kuće dok borave u Srbiji.

Izvor: T a n j u g, TV Most

Đorđa MeloniAleksandar VučićSrbijaItalija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva