:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 16, 2021   15:43

0

12

Memorandum o razumevanju Srbije i TURKSOJ-a

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas sa generalnim sekretarom međunarodne organizacije turkijske kulture (TURKSOJ) Dusenom Kaseinovim sa kojim je potpisala Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i ove organizacije.


Gojković je istakla da je za Srbiju važno uspostavljanje intenzivnijih odnosa u oblasti kulture sa državama turkijske kulture - članicama TURKSOJ-a i da današnje potpisivanje Memoranduma otvara širok spektar aktivnosti i omogućava razvoj saradnje ustanova kulture, kao i nezavisnih umetničkih scena.

Ministarka je naglasila da je uverena da će institucionalizacija saradnje putem Memoranduma biti dobar kanal komunikacije koji će uticati na približavanje naroda, očuvanje, razvoj i prenos zajedničkog kulturnog i istorijskog nasleđa budućim generacijama.

Istovremeno, kako je rekla, ovo je i čvrsta platforma za realizaciju zajedničkih programa i događaja u oblasti muzike, pozorišta, opere, plesa, slikarstva, primenjene umetnosti, filma, muzeja, biblioteka i arhiva, audiovizuelnih kolekcija, i drugih oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Na sastanku je istaknuto da unapređenje kulturne saradnje sa članicama TURKSOJ-a predstavlja dobar osnov i za unapređenje drugih oblasti.

Gojković je ukazala da je važno što i u vreme pandemije, koje je pogodilo kulturu nastojimo da razvijamo i unapređujemo saradnju i napomenula da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj ustanove kulture rade uz poštovanje epidemioloških mera, a kulturni radnici su na samom početku procesa vakcinacije bili u prioritetnim grupama.

Kaseinov je istakao da će ovaj Memorandum osnažiti i razviti saradnju sa Srbijom i međukulturnu interakciju, kao i da će podstaći da predstavimo bogatstvo naših kultura i izvan granica naših zemalja.

Generalni sekretar Turksoja je pozvao umetnike iz Srbije da učestvuju u okviru planiranog programa proglašavanja grada Hiva za prestonicu kulture turkijskih zemalja, ukoliko dozvole epidemiološki uslovi.

Gojković i generalni sekretar Turksoja su razgovarali i o saradnji upravo između grada Hiva i Novog Sada, evropske prestonice kulture za 2022. godinu.

Članice TURKSOJ-a su Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgizija, Uzbekistan, Turkmenistan, Turska.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?