:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 16, 2021   15:43

0

84

Memorandum o razumevanju Srbije i TURKSOJ-a

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas sa generalnim sekretarom međunarodne organizacije turkijske kulture (TURKSOJ) Dusenom Kaseinovim sa kojim je potpisala Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i ove organizacije.


Gojković je istakla da je za Srbiju važno uspostavljanje intenzivnijih odnosa u oblasti kulture sa državama turkijske kulture - članicama TURKSOJ-a i da današnje potpisivanje Memoranduma otvara širok spektar aktivnosti i omogućava razvoj saradnje ustanova kulture, kao i nezavisnih umetničkih scena.

Ministarka je naglasila da je uverena da će institucionalizacija saradnje putem Memoranduma biti dobar kanal komunikacije koji će uticati na približavanje naroda, očuvanje, razvoj i prenos zajedničkog kulturnog i istorijskog nasleđa budućim generacijama.

Istovremeno, kako je rekla, ovo je i čvrsta platforma za realizaciju zajedničkih programa i događaja u oblasti muzike, pozorišta, opere, plesa, slikarstva, primenjene umetnosti, filma, muzeja, biblioteka i arhiva, audiovizuelnih kolekcija, i drugih oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Na sastanku je istaknuto da unapređenje kulturne saradnje sa članicama TURKSOJ-a predstavlja dobar osnov i za unapređenje drugih oblasti.

Gojković je ukazala da je važno što i u vreme pandemije, koje je pogodilo kulturu nastojimo da razvijamo i unapređujemo saradnju i napomenula da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj ustanove kulture rade uz poštovanje epidemioloških mera, a kulturni radnici su na samom početku procesa vakcinacije bili u prioritetnim grupama.

Kaseinov je istakao da će ovaj Memorandum osnažiti i razviti saradnju sa Srbijom i međukulturnu interakciju, kao i da će podstaći da predstavimo bogatstvo naših kultura i izvan granica naših zemalja.

Generalni sekretar Turksoja je pozvao umetnike iz Srbije da učestvuju u okviru planiranog programa proglašavanja grada Hiva za prestonicu kulture turkijskih zemalja, ukoliko dozvole epidemiološki uslovi.

Gojković i generalni sekretar Turksoja su razgovarali i o saradnji upravo između grada Hiva i Novog Sada, evropske prestonice kulture za 2022. godinu.

Članice TURKSOJ-a su Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgizija, Uzbekistan, Turkmenistan, Turska.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva