:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 29, 2019   19:29

0

224

Merkel: Danas otvorena diskusija, a ne donošenje odluka; Makron: Obnoviti dijalog

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će jedna od tema danas u Berlinu, gde se održava sastanak o Zapadnom Balkanu, a potom se razgovori nastavljaju radnom večerom, biti "pitanje odnosa Srbije i Kosova" i kako da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke.

"Danas će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka", rekla je ona na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koorganizatorom samita o Zapadnom Balkanu, pred početak tog sastanka.

Ona je rekla da Nemačka i Francuska podržavaju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da je pozitivan razvoj regiona u evropskom interesu.

Merkelova je kazala da je sastanak zajednička inicijativa koju su dogovorile Nemačka i Francuska, svesne svoje obaveze prema evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

"Ovaj skup se neće baviti pristupnim procesom, jer njime upravlja Evropska komisija, ali će se baviti analiziranjem stanja u regionu", rekla je ona, dodajući da je cilj da se sagleda po se kojim pitanjima može dati impuls za napredak.

Prema njenim rečima, Nemačka i Francuska žele zajedno da pokažu da osećaju obavezu prema razvoju regiona, i da su svesne da je pozitivan razvoj regiona u evropskom interesu.

Merkel je rekla da su poslednjih meseci viđeni hrabri koraci oko rešenja pitanja imena Severne Makedonije, koji daju nadu da se dugoročni konflikti u regionu mogu rešavati.

Samit, dodala je kancelarka, takođe nije zamena za Berlinski proces, niti za pristupne pregovore, već dobra prilika da se razmene mišljenja o situaciju u regionu.

"Razmotrićemo gde postoje problemi. Jedna od tema koja će se naći na dnevnom redu sastanka, a posebno i na radnoj večeri je pitanje odnosa Srbije i Kosova - kako možemo pomoći i kako možemo napredovati po pitanju problema koji se trenutno čine nerešivim. Imali smo uvođenje taksi koje nisu pokazatelj u ispravnom smeru", naglasila je Merkel.

Dodala je da je cilj da se čitav region razvija zajedno, i naglasila da ne mogu biti sklapani sporazumi koji bi bili na teret drugih, odnosno imali negativan uticaj na druge.

"Ovo je samo jedan korak na dugom putu", uverena je Merkelova.
Makron je pred početak zajedničkog sastanka poručio da će se na prvom mestu razgovarati o potrebi obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine, i to, kako je istakao, bez tabua i propisivanja rešenja.

"Želimo da sagledamo sva rešenja, da spustimo strasti u debati i omogućimo napredak bez tabua ", poručio je Makron.

Francuski predsednik kaže da je želja da se sagledaju sve opcije u odnosima Beograda i Prištine.

"Prva i osnovna tema je razgovor o konkretnom slučaju između Srbije i Kosova, bez da se propisuju rešenja", izjavio je Makron na zajedničkoj pres konferenciji sa kancelarkom Angelom Merkel.

Makron je i na svom tviter nalogu objavio da su "obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine i stabilnost regiona Zapadnog Balkana dva prioriteta na kojima ćemo raditi".

Nakon obraćanja dvoje lidera, očekuje se početak sastanka sa predstavnicima Zapadnog Balkana, i Slovenije i Hrvatske.

Izvor: RTV, T a n j u g

BerlinsamitZapadni BalkanKiMSrbijaMakronMerkel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva