:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2019   13:11

0

204

Merkel: Evropa mora da se suprotstavi SAD, Kini i Rusiji  

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako misli da više ne postoji svetski poredak uspostavljen posle Drugog svetskog rata, i da su se SAD praktički svrstale uz Kinu i Rusiju kao protivnike Evrope.

"Nema sumnje da Evropa treba da se repozicionira u izmenjenom svetu. Stare sigurnosti posleratnog poretka više ne vrede", rekla je Merkelova u intervjuu za nemački list "Zidojče cajtung".

Ona je rekla da se Evropa, suočena sa izazovima koje pred nju postavljaju SAD, Kina i Rusija, mora ujediniti i formirati zajednički front.

Angela Merkel, koja je nedavno odstupila sa čela svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i najavila da se više neće kandidovati za mesto kancelarke, rekla je u intervjuu da je tradicionalno snažan vojni i diplomatski savez između Evropske unije i SAD na klimavim nogama.

"Oni (Kina, Rusija i SAD) nas prisiljavaju da, opet i opet, pronađemo zajedničke pozicije. To je često teško, s obzirom na naše različite interese. Ali mi to svejedno uspevamo - setite se, na primer, naše politike u vezi s konfliktom u Ukrajini", objasnila je Angela Merkel.

Upravo je desničarski populizam, koji mnogi analitičari smatraju uzrokom Bregzita, izbora Donalda Trampa za američkog predsednika i skretanja mnogih evropskih zemalja oštro udesno, prema mišljenju Merkelove fundamentalno izmenio globalni poredak i gurnuo EU u defenzivu.

Pre tri godine, naravno, situacija je bila potpuno drugačija. Merkel i tadašnji američki predsednik Barak Obama bili su izuzetno bliski i bez većih neslaganja o ekonomiji i spoljnoj politici. Ali Tramp je odlučio da, kao ni po drugim pitanjima, ni ovde neće nastaviti Obaminim stopama.

Tramp je optužio Merkelovu da "upropašćava Nemačku" dopuštajući stotinama hiljada sirijskih i drugih izbeglica da dođu i ostanu u Nemačkoj. Njegove nediplomatske kritike Nemačke i lično Merkelove nastavile su se do danas, ne samo u vezi s migrantskom krizom nego i zbog NATO-a i trgovinske politike.

"Mnogi su ljudi zabrinuti u vezi s Evropom, uključujući mene. To znači da se osećam još više dužna da se pridružim drugima u osiguravanju da Evropa ima budućnost", istakla je Angela Merkel, kategorički odbacujući mogućnost otvaranja njene stranke ka ekstremno desnim populistima poput potpredsednika italijanske vlade Matea Salvinija.

Izvor: Танјуг

MerkelEvropaKinaRusijaSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva