:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Avgust 24, 2019   13:58

0

270

Merkel: G7 ne može da ćuti pred požarima u Amazoniji

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da lideri G7 "ne mogu da ostanu nemi" pred požarima u šumama brazilske Amazonije i da će apelovati da se učini sve kako bi se vatrena stihija zaustavila.

Angela Merkel je u svojoj ovonedeljnoj video-poruci rekla da Nemačka podržava poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da se na samitu G7 koji danas počinje u Bijaricu, razgovara o požarima u Amazoniji.

"Emanuel Makron je u pravu - naša kuća gori i mi ne možemo da ćutimo", rekla je Merkelova.

Ona je dodala da su lideri "potreseni" požarima koji haraju Amazonijom i da će razgovarati o tome kako mogu da pomognu, kao i da će poslati jasan poziv da se sve mora učiniti kako bi se zaustavili požari u prašumi za koju se kaže da predstavlja pluća planete.

Angela Merkel nije direktno govorila o političkim i trgovinskim nesuglasicama, ali je rekla da je uvek bolje razgovarati "jedni sa drugima nego jedni o drugima", a da je G7 odlična prilika za to.

I dok su juče Francuska i Irska zapretile da će blokirati trgovinski sporazum EU i južznoameričkog bloka Merkosur kojem pored Brazila pripadaju i Argentina, Urugvaj i Paragvaj, nemačka vlada je saopštila da to neće pomoći u smanjenju uništenja šuma u Brazilu, prenosi AP.

Izvor: RTS

MerkelAmazonijapožarG7
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva