:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2018   15:58

0

80

Merkel: Glasači izgubili poverenje u vladu, povratiću ga

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je veliki gubitak koji su doživeli njeni konzervativni saveznici na izborima u Bavarskoj pokazao da su glasači izgubili poverenje u vladu i obećala je da će ona to poverenje povratiti."Lekcija iz svega ovog je da ja, kao kancelarka, moram da povratim to poverenje, radiću na tome što energičnije budem mogla", rekla je Angela Merkel, preneo jeRojters.

"(Izbori) su pokazali da čak najbolji ekonomski podaci, gotovo potpuna zaposlenost u svim delovima Bavrske, nisu dovoljni kada nedostaje nešto što je veoma važno - poverenje", rekla je Merkelova.

Ona je istakla da kao kancelarka "velike koalicije" mora da uradi više da bi obezbedila to poverenje i učinila rezultate vidljivijim, preneo je AP.

Liderka Socijaldemokrata Andrea Nahles izjavila je da je očigledno da se celokupan stil zajedničkog rada mora promeniti i da je to poruka izbora u Bavarskoj.

Hrišćansko-socijalna unija (CSU), bavarski saveznik stranke kancelarke Angele Merkel, izgubila je većinu u parlamentu te nemačke pokrajine, osvojivši 37,3 odsto glasova, pokazali su preliminarni rezultati.

To je za skoro trećinu manje nego što je ta stranka dobila na prethodnim izborima 2013. godine, kada je osvojila 47,7 odsto glasova. 

Socijaldemokrate, koji su mlađi partner u koaliciji Merkelove, osvojili su oko svega 10 odsto glasova, što se smatra katastrofalnim rezultatom, jer je ta stranka levog centra na prošlim izborima u Bavarskoj osvojila 20 odsto glasova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva