:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

clock

Avgust 21, 2019   20:55

0

174

Merkel i Džonson još veruju u sporazumni Bregzit

Britanski premijer Boris Džonson i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su danas u Berlinu uverenje da će se ipak pronaći rešenje za sporazumni izlazak Velike Britanije iz EU.

Konkretne sugestije o tome kako rešiti spor oko, za Džonsona posebno problematičnog zastoja koji predstavlja irski i severnoirski granični saobraćaj, dvoje šefova vlada međutim nisu predočili, javlja Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Džonson je ponovio svoj zahtev da se irski "bekstop" mora ukloniti, ali se i usprotivio carinskoj kontroli na granici Irske sa Severnom Irskom. Merkel je rekla da bi se po pitanju irskog "bekstopa" moglo pronaći rešenje "možda u narednih 30 dana".

Džonson je priznao da britanska vlada u prošlosti nije dovoljno intenzivno vodila raspravu o mogućim rešenjima, navodi FAZ.

Kako prenosi Rojters, Džonson koji smatra da će problemi koje bi mogao da izazove Bregzit bez sporazuma navesti Merkelovu i francuskog predsednika Emanuela Makrona da ipak u poslednjem trenutku posegnu za rešenjem, ponovio je "da Ujedinjeno Kraljevstvo želi sporazum".

"Potrebno nam je da se ukloni taj 'bekstop', i ako to učinimo apsolutno sam uveren da zajednički možemo da napredujemo", rekao je Džonson.

Kako prenosi Dojče vele, Merkelova je, međutim, izjavila da podržava sporazumni odlazak Britanije iz Unije, ali i da je Nemačka spremna za odlazak Londona iz Unije bez prethodnog dogovora.

Izvor: Танјуг

MerkelDžonsonBregzitEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva