:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2019   22:02

0

234

Merkel i Veber na skupu HDZ: Nacionalizam neprijatelj Evrope

Nemačka kancelarka Angela Merkel i Manfred Veber, vodeći kandidat EPP za predsednika Evropske komisije poručili su večeras na predizbornom skupu HDZ u Zagrebu da je nacionalizam neprijatelj koji želi da uništi Evropu.

„U Nemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate šta to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir“, rekla je Merkel u obraćanju pristalicama HDZ.

A to se, kako je dodala, može uraditi samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, a s druge strane da „budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove“ i da u Evropi pronalazimo zajednička rešenja“, prenosi Hina.

„Evropa je projekt slobode, znate da sam i ja živjela u diktaturi i da nisam mogla putovati i doćii u bivšu Jugoslaviju“, rekla je Merkel.

Ona je rekla da se Nemačka ujedinila pre 30 godina Nemačka i da je važno raditi na očuvanju mira i slobode.

Merkel je istakla da biti ponosan na svoju zemlju nije u suprutnosti sa izgradnjom Evrope.

„Nacionalizam pokušava uništiti Evropu i protiv toga se moramo boriti“, rekla je ona.

Svoj je govor zaključila na hrvatskom jeziku, poručivši: „Izađite na izbore, podržite Evropu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ!“.

Manfred Veber je pozvao na odgovor nacionalistima i obećao da oni neće biti deo njegove većine u Evropskom parlamentu.

On je istakao i da EU nije samo ekonomski savez, nego i Unija vrednosti a naglasio je i da je hrišćanstvo zajednički temelj Evrope.

Kazao je da se putujući Evropom uverio u njenu različitost, ali da je primetio kako je u središtu svakog grada i sela crkva, što je pokazatelj da je zajednički evropski temelj hrišćanska vera, navodi Hina.

Pre nemačke kancelarke okupljenima se obratio hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković koji je, između ostalog, pozdravio one koji su „došli u Zagreb nakon Blajburga“ gde su „odali pijetet i poštovanje „hrvatskim žrtvama nakon Drugog svetskog rata.

Na skupu je puštena pesma Marka Perkovića Tompsona ‘Lijepa li si’, prenosi Jutarnji list.

Izvor: Танјуг

MerkelVeberHrvatskaHDZ
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva