:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP, arhiva

clock

April 09, 2019   19:41

0

109

Merkel: Moguće odložiti Bregzit do 2020; Pariz: Mnogo je godinu dana

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da je moguće odlaganje izlaska Velike Britanje iz članstva u Evropskoj uniji (EU) do početka 2020. godine.

"Odlaganje Bregzita za nekoliko meseci je moguće, do početka 2020. godine", izjavila je kancelarka na sastanku sa članovima svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Kancelarka Merkel koja se danas sastala s britanskom premijerkom Terezom Mej, rekla je da EU ne želi da nametne Velikoj Britaniji "neuređeni" odlazak iz članstva jer je u interesu Unije da nastavi da ima dobre odnose s tom zemljom.

Jelisejska palata je ranije danas saopštila da se Francuska ne protivi odlaganju Bregzita, ali da se čini da je suviše dug period od godinu dana kako je to predložio Brisel.

Pariz "nije zatvoren za druga rešenja, ali sa određenim ograničenjima i ne po svaku cenu", navela je palata pre sastanka francuskog predsednika Emanuela Makrona i Tereze Mej, koja je posle Berlina otputovala u Pariz.

U Briselu je za sutra zakazan vanredni samit lidera EU o Bregzitu.

Britanska premijerka je zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je pomenuo "fleksibilno odlaganje do 12 meseci".

Francuska se ne protivi odlaganju istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) ali se čini da je suviše dug period od godinu dana kako je to predložio Brisel, saopštila je Jelisejska palata.

Pariz "nije zatvoren za druga rešenja, ali sa određenim ograničenjima i ne po svaku cenu", navela je palata pre sastanka francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej.

Izvor: B92, Beta/AFP

BregzitEUMerkelMakron
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva