:

:

TV Most

Foto: Танјуг/printscreen

clock

Novembar 20, 2019   20:20

0

248

Merkel: Spremni smo na razgovor o metodologiji pregovora s EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Zagrebu da je njena zemlja spremna na razgovor o tome šta bi moglo da se promeni u metodologiji pregovora u procesu proširenja Evropske unije.

Na pitanje šta će se dalje događati u procesu priključenja Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji, kao i kada bi Hrvatska mogla da uđe u Šengen, Merkel je rekla da "ne može da se dogodi da nema perspektive EU za te zemlje".

"To ne bi bilo dobro", rekla je Merkel, koja je tokom zajedničke konferencije za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem izrazila i žaljenje što pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom nisu otvoreni tokom prošlog sastanka Saveta EU.

Kada je reč o ulasku Hrvatske u Šengen, ona je rekla da o tome mora da se razgovara na nivou svih zemalja clanica.

Hrvatski premijer ponovio je da nije realno da se u Evropskom savetu odlučuje o ulasku Hrvatske u Šengen u vreme kada ta zemlja predsedava Unijom, ali je naveo da će se o tome sigurno raspravljati.

"Što se tice Albanije i Severne Makedonije, mi ćemo dati sve od sebe da njihov proces približavanja EU ide dalje", naveo je Plenković.

Plenković je dodao da je za Hrvatsku važno da pronađe rešenje za otvaranje pristupnih pregovara sa Albanijom i Severnom Makedonijom i izrazio žaljenje što oni do sada nisu otvoreni, prenosi Jutarnji list.

Kada je reč o francuskom predlogu metodologije za prijem novih članica u EU, Plenković je ponovio da sam pregovarački okvir, koji se trenutno koristi i za Srbiju i za Crnu Goru, ima mogućnost suspenzije svakog poglavlja i vraćanja na već privremeno zatvorena poglavlja, a u to je uključena i reverzibilnost procesa.

On je dodao da je s nemačkom kancelarkom razgovarao o bilateralnim i evropskim temama.

U Zagrebu se održava Kongres Evropske narodne partije (EPP), najjače političke grupacije u Evropskom parlamentu.

Izvor: Танјуг

MerkelEUHrvatskaPlenković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva