:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 13, 2021   20:20

0

186

Merkel: Srbija ima nešto što vredi, Vučić: Odluku donosi narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su danas i o pitanju zaštite životne sredine, isticćući da, ukoliko u Srbiji budu realizovana bilo kakva iskopavanja litijuma, sve mora da bude urađeno u skladu sa najvišim standardima, čuvajući životnu sredinu.

Na pitanje novinara da li je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji, budući da interesovanje za ovu rudu pokazuju i SAD i Kina, Merkel je rekla da se, ukoliko se ceo svet interesuje za to, interesuje i Nemačka.

Podsetila je da je veliki broj nemačkih investicija u oblasti autoindustrije u Srbiji, navodeći da je litijum važan za buduću mobilnost i pravljenje baterija, te je i to bila tema razgovora.

"Srbija tu ima nešto što zaista vredi. Naravno, postoji zabrinutost da li će se eksploatacija vrštiti u skladu sa ekološkim standardima. EU ima dobre standarde održivosti. Nije samo reč o nemačkim interesima, to je pitanje kojim će se baviti države članice EU, jer je očuvanje životne sredine u Evropi zaista važno pitanje", rekla je Merkel.

Predsednik Srbije je takođe ukazao da su razgovarali o pitanju potpune zaštite životne sredine.

"Da sve bude, ako bi bilo ekslopatacije, u skladu sa najvšim evropskim i svetskim standardima, da zaštitimo narod. Narod mora da donese odluku da li ćemo da radimo ili ne", rekao je Vučić.

Kako je rekao, to je svakako velika prilika za nas, ali samo ako se obezbede čist vazduh, voda, planine i bezbedna i sigurna životna sredina za ljude.

Izvor: Танјуг

VučićMerkel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva