:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2022   16:14

0

111

Merkelova: Planirala sam razgovore sa Putinom pre ruskog napada na Ukrajinu, ali sam odustala

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je planirala da sazove sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u okviru Saveta EU godinu dana pre ruskog napada na Ukrajinu, ali je dodala da nije videla mogućnost uticanja na ruskog predsednika pred kraj svog mandata.

Angela Merkel je za magazin Špigl rekla da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom imala nameru da organizuje nezavisan format za razgovor sa Vladimirom Putinom u okviru Saveta EU 2021. godine.

Međutim, priznala je da nije, pred kraj mandata, više imala moć u odnosu na Putina, pošto se znalo da odlazi.

Istakla je da je želela mirnije vreme nakon odlaska sa političke scene, jer se, kako dodaje, puno bavila Ukrajinom.

Naglasila je da je ruski napad usledio neočekivano.

"Sporazum iz Minska više nije imao smisla. Na leto 2021., nakon što su se sastali predsednik SAD Džozef Bajden i Putin, Makron i ja smo želeli da u Savetu EU uspostavimo evropski format za razgovore sa ruskim predsednikom. Ali više nisam imala moć da se nametnem, jer su svi znali - na jesen nisam više tu", objasnila je Merkelova.

Pozivajući se na svoju oproštajnu posetu Moskvi u avgustu 2021., Merkelova je rekla da je imala jasan osećaj da je završila u vezi politike moći, a da je Putinu samo važna moć.

Istovremeno je kazala da se ne kaje što se nije još jednom kandidovala za kancelarku.

"Morao je neko novi na tu funkciju. Na kraju mandata, u spoljnoj politici, vlada nije napredovala ni milimetar. I to ne samo što se tiče Ukrajine, već i u vezi sukoba u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji", dodala je ona.

Podvukla je da je bilo vreme za novi pristup.

Inače, trenutno Merkel, zajedno sa dugogodišnjom saradnicom Beatom Bauman piše knjigu o svojih 16 godina vladanja Nemačkom.

Izvor: T a n j u g

MerkelPutinRusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva