:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Novembar 29, 2021   22:44

0

106

Mesi sedmi put osvojio Zlatnu loptu

Prvotimac Pari Sen Žermena Lionel Mesi dobitnik je "Zlatne lopte" za 2021. godinu i rekordni sedmi put je proglašen za najboljeg fudbalera sveta.

Proslavljeni argentinski fudbaler je u trci za "Zlatnu loptu" dobio više glasova od Roberta Levandovskog i Žoržinja, koji je osvojio Ligu šampiona sa Čelsijem i titulu prvaka Evrope sa reprezentacijom Italije.

Među deset najboljih su još Karim Benzema na četvrtom, Engolo Kante na petom, Kristijano Ronaldo na šestom, Mohamed Salah na sedmom, Kevin de Brujne na osmom, Kilijan Embape na devetom i Đanluiđi Donaruma na 10. mestu.

Mesi je za klub i reprezentaciju odigrao 56 utakmica i postigao je 41 gol, uz 17 asistencija.

U protekloj sezoni je oborio Peleov rekord po broju postignutih golova za isti klub i prvi je fudbaler u istoriji koji je postigao najmanje 20 golova 13 godina zaredom u jednoj od liga petice.

Pored toga, oborio je i rekord legendarnog Gerda Milera, jer je postizao više od 30 golova u 12 uzastopnih sezona.

Kao kruna svega, konačno je stigao i do jednog trofeja sa reprezentacijom Argentine, koja je u finalu Kopa Amerika pobedila Brazil.

Prvotimac Bajerna i reprezentativac Poljske Levandovski je proglašen za na najboljeg napadača na svetu u 2021, dok je Donarumi pripalo priznanje "Lav Jašin" za najboljeg golmana.

Nagradu za najboljeg mladog igrača osvojio je fudbaler Barselone Pedri.

Dobitnica Zlatne lopte je Aleksija Puteljas, koja je imala izvanrednu sezonu u Barseloni i reprezentaciji Španije.

Puteljas je sa Barselonom osvojila tri titule i postigla je 26 golova na 42 utakmice, a bila je najzaslužnija za pobedu svog tima u finalu Lige šampiona protiv Čelsija.

U avgustu je proglašena za najbolju fudbalerku Evrope u tradicionalnom izboru Evropske fudbalske unije.

Puteljas je treća dobitnica Zlatne lopte, nakon što je to priznanje 2108. osvojila Norvežanka Ada Hegernerg, a 2019. Amerikanka Megan Rapino. Prošle godine nagrade FIFA i Frans fudbala nisu dodeljene jer je pandemija prekinula sezonu i u mnogim državama prvenstva nisu završena.

Izvor: FoNet

MesiZlatna lopta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva