:

:

TV Most

clock

Novembar 02, 2019   16:14

0

122

Mesić: Teško da će Srbija prihvatiti nezavisnost Kosova zbog unutrašnjih problema

Bivši hrvatski predsednik Sjepan Mesić poručio je da se treba protiviti glasovima koji su za razmenu teritorija između Kosova i Srbije, a da je je otvaranje granica za građane Kosova ono što bi trebalo uskoro da bude urađeno.

Mesić je odluku EU da se ne započnu pregovori s Albanijom i Severnom Makedonijom ocenio kao lošu, piše Gazeta Ekspres. 

Bivši šef hrvatske države kaže da bi dijalog između Kosova i Srbije trebalo da bude nastavljen, ali je pesimističan da će Srbija doneti bilo kakvu brzu odluku o priznavanju Kosova.

“Uvek sam bio protiv promene granica, moramo otvarati granice i sarađivati, a ne menjati teritorije”, precirao je Mesić.

On poziva Evropsku uniju da otvori granice za građane Kosova da putuju i dele svoje ideje i kapital.

“Ovaj dijalog se mora odvijati jer su to susedne zemlje. Zbog unutrašnjih pitanja, Srbiji će biti teško da donese brzu odluku o priznavanju Kosova. Ono što treba učiniti brzo je otvoriti granice građanima Kosova, putovati, razmenjivati svoje ideje i kapital i izgledati kao evropske granice”, tvrdi Mesić.

U međuvremenu, o odluci EU da ne otvara pregovore o Albaniji i Severnoj Makedoniji, Mesić je za Kosova Press rekao da je to loša i štetna odluka za region.

“Mislim da je ovo loša odluka EU, jer samo ujedinjena Evropa može biti ozbiljan faktor u svetu … Da bi Evropa bila takav faktor u svetu, jugoistočna Evropa mora da uđe što pre u EU“, kaže on.

Izvor: Танјуг

Mesić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva