:

:

TV Most

Foto: RTK2

clock

Avgust 07, 2020   18:17

0

84

Meštani Brnjice strahuju od izlivanja rečnog korita

Usled obilnijih padavina ovih dana, meštani Gornje i Donje Brnjice, strahuju da će zbog neraščišćenog rečnog korita doći do izlivanja Sićevke.

Pojedina domaćinstva u Donjoj Brnjici tek što su sanirana od nedavne poplave, a njihovi vlasnici već strahuju da bi nemile scene mogle da se ponove, jer korito reke Sićevke još uvek nije očišćeno.  

“Ima bojaznosti i ako nastavi ovako kiša, može do uveče da bude poplava. Pre 15 dana bila je poplava, ovo je sve plivalo, ulazi nam od potoka od reke, tamo je zatvorena reka od vrba, treba da se čisti i odatle preko njive dolazi ovde i sve poplavi, ovaj deo kod nas. Šteta je velika, krompir je propao, pasulj... Kad naiđe poplava, ako ceo dan pada kiša, onda sve pliva, sutradan se povuče, to je potok iz Sićeva iz Gornje Brnjice, on nabuja i voda je velika, ne može da  je primi cev odozgo”, ukazuje Jova Popović iz Donje Brnjice.

”Prošli put su ljudi iznosili i svinje, kokoške, puna dvorišta, nisu mogli da izađu iz kuće… Teška situacija. Dok se ne očisti reka svake godine ista priča. Bude poplava, oni nešto plate, te pare bolje da ulože u čišćenje reke, nego da plaćaju štetu”, osenjuje Branislav Đošič iz Donje Brnjice.

Sićevka zadaje probleme i meštanima Gornje Brnjice.

“Nije to neka velika reka, ali ona je između brda i kad krene sa brda, kiša se sliva u korito reke koja nema kapaciteta da primi tu količinu vode i onda se izliva… Ako nastavi ovakvim tempom, doći će do poplave, ako pada danas i sutra, postoji opasnost od poplave…To je malo rečno korito, podložno izlivanju, imaju tu, u selu, dve- tri kuće koje bivaju poplavljene, pojavi se voda u dvorištu i ispred kuće, bilo da je da je jedna kuća bila ugrožena, ali uglavnom plave bašte i njive pored reke, meštani uglavnom pored reke imaju bašte”, kaže Miodrag Gigić.

Jedan deo reke je ranije očišćen, ali to nije dovoljno. Meštani Brnjice, apeluju na nadležne institucije u Prištini da očiste rečno korito, kako stanovnici ne bi strahovali od štete prilikom obilnijih padavina. Na teritoriji opštine Gračanica nema straha od poplava, navode iz ove lokalne samouprave.

“Na osnovu informacija od službenika javnih službi na terenu, nema većih poplava i problema od kako se ovih dana pogoršala vremenska situacija, da imamo veću količinu kišnog perioda. Preventivno smo u naselju Ugljare postavili džakove sa peskom, tamo gde je prošli put Prištevka izašla iz korita, ovog puta smo to sprečili. Nadam se da u narednom periodu neće biti većih padavina i da če sve proteći bez problema”, kaže za RTK2 direktor Javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.

Bojazan od poplava za sada ne postoji ni u opštini Ranilug, ali postoje mere zaštite.

“Imali smo situacije pre nekoliko godina, kada su se te poplave dešavale, ali je opština preduzela mere oko preuređenja i čišćenja rečnog korita i potoka po selima u ataru naše opštine, tako da za sada od količine padavina koje su se desile u prethodna dva dana, ne postoji bojazan od poplava, ali mere opreza su tu. Mi ćemo preduzeti sve, ako se u datom momentu nešto desi ili se desi da se ogromna količina vode slije sa planinskih mesta i u korito Binačke morave”, ističe za RTK2 direktor Odeljenja poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja pri Opštini Ranilug Ivan Denčić.

Iz Opštine Klokot poručuju da su poplave prošlost u ovoj opštini. Očišćeni su kanali, koji su bili jedan od uzroka poplava.

“Očistili smo kanale zbog kojih je pričinjavana šteta. Čistili smo jedan kanal koji 35 godina nije bio čišćen. Kanal se zove zaklup, sad je prohodan, voda slobodno teče i ove obilne kiše koje padaju ne mogu ništa. Samim tim, u saradnji sa Opštinom Vitinom i sa njihovim predsednikom, zajedničkom akcijom, očišćena je i Morava, gde se i dan-danas radi na tom projektu. Vredno smo radili i mogu slobodno da kažem Opština Klokot nije ona opština od pre dve-tri godine, već je danas stabilna opština po svim pitanjima, tako i po pitanju tih poplava koje su činile štetu našim građanima koji se bave poljoprivredom, bile su i po kućama, ali je to sad prošlost….”, poručuje za RTK2 gradonačelnik Opštine Klokot-Vrbovac Božidar Dejanović.

Iz Hidrometeorološkog zavoda tvrde da za sada nema opasnosti od poplava.

“Prema trenutnom stanju na terenu, nema opasnosti od poplava. Bilo je poplava, ali su one uglavnom završile, pa se ne očekuje da će biti većih problema”, kaže Besim Aliju meteorolog.

Snažno nevreme je prethodnih dana zahvatilo opštine Klinu, Peć i Istok. Stradali su pomoćni objekti, a uništeno je povrće, voće i kukuruz.

Izvor: Radio Kontakt Plus/RTK2

KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva