:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Februar 15, 2020   8:27

0

301

Meštani Čaglavice naučeni da imovinu čuvaju od sumraka do svitanja

Broj krađa na teritoriji Opštine Gračanica u prethodnoj godini je u odnosu na period od 2018. smanjen za 70 slučajeva, navodi se u godišnjem izveštaju policijske stanice u tom mestu, ali posle serije krađa u Čaglavici meštani tvrde da pojačane patrole policije nisu vidljive na terenu iako je na sastanku seoskog saveta za bezbednost i policije dogovoreno drugačije.

U Čaglavici se ništa nije promenilo posle poslednje serije krađa koja se dogodila sredinom januara 2020. Tada je lokalni savet za bezbednost brzo reagovao i zakazao sastanak sa policijom koja je obećala da će pojačati patrole u tom delu opštine Gračanica. Razbojnici nisu privedeni, a vlasnicima kojima su upali u kuću i razbili izlog radnje sa elektro-materijalom nije preostalo ništa drugo već da se sami postaraju za bezbednost svojih objekata i poprave štetu.

Ni Srbi ni Albanci koji su pretrpeli štetu od razbojnika nisu želeli da dodatno komentarišu napad na njihovu imovinu.

Nekoliko krađa u jednoj noći naterao je predstavnike lokalnog saveta iz Čaglavice da sazovu hitan sastanak sa zaštitnicima javnog reda i mira. Dogovorene su pojačane patrole u selu, a od policije je zahtevano da se u što kraćem roku pronađu i kazne počinioci.

Predstavnik sela Čaglavice i član saveta za bezbednost Nebojša Marković tvrdi da je policija ispunila obećanje. Međutim, meštani su drugačijeg mišljenja i kažu sve je po onoj narodnoj “tresla se gora, rodio se miš”.

Jagoda Stević iz Čaglavice čuva dve kuće od razbojnika, sinovljevu koji se sa porodicom preselio u centralnu Srbiju, i svoju. Naglašava da se ne boji razbojnika, ali je na oprezu.

Dodaje da policiju očima nije videla, osim ličnog obezbeđenja kosovskog predsednika Hašima Tačija koja se nalazi preko puta njene kuće.

“Ima tu postavljenih kamera na svakom ćošku ima i stražar što čuva Tačijevu kuću, pa me nije stah”, priča Stevićeva.

“U Čaglavici je i ranije bilo krađa ali su u jednom periodu prestale, pa su nažalost opet nastavljene”, otkirva za Kosovo Onlajn mlađi meštanin Goran Đorđević.

Dodaje da ni kamere, a ni lično obezbeđenje Hašima Tačija, kao ni policija nisu nikakva sigurnost od lopova.

“Poslednje krađe su se dogodile u kućama koje su u neposrednoj blizini rezidencije kosovskog predsednika”, otkriva Đorđević. 

Podnoseći godišni izveštaj o bezbednosti, komandir policije u Gračanici Bratislav Trajković naglašava da se broj napada na imovinu, u odnosu na prošlu godinu, na čitavoj teritoriji opštine smanjio za 70 slučajeva.

Trajković priznaje da to nije dovoljno i da će i u predstojećem periodu borba sa kriminalom biti izazov za policiju. Dodaje da je saradnja sa građanima neophodna i apeluje da se prijavljuje svaka sumnjiva aktivnost.

Predsednik lokalnog saveta za bezbednost za region zapad opštine Gračanica Slaviša Todić priča da je policija nedavno na sastanku o bezbednosti u opštini Gračanica predstavila iscrpan izvešaj o radu u kome dokazuje svoje prisustvo na terenu i da se broj krađa u odnosu na 2018. godinu smanjio, iako izgleda drugačije.

“Policija ne bi bila policija ukoliko bi bila primetna na terenu”, kaže Todić dodajući da je saradnja sa organima reda na dobrom nivou, te da će u narednom periodu biti vidljive policijske akcije.

Komandir policije u Gračanici Bratislav Trajković se ne miri sa optužbama da je policija neažurna u radu, napominje da s obzirom na broj ljudstva pružaju maksimum i da su povici na njih da ništa ne rade pogrešni, često zlonamerni i površni.

Izgradnjom auto-puta Čaglavica je i fizički podeljena na dva dela, a novom teritorijalnom podelom do sela s leve strane auto–puta Priština-Skoplje pripada Opštini Priština, a desno Opštini Gračanica.  

Put je učinio da ono malo preostalih Srba u jednom selu sada žive u dve opštine, ali ne samo to. Predstavnik lokalnog odbora za javnu bezbednost Gračanica - zapad koji je zadužen za bezbednost u Čaglavici, Lapljem Selu i zapadnim obodima Gračanice Slaviša Todić kaže da je stopa kriminala i najveća duž auto–puta Priština-Skoplje koji prolazi kroz Čagalvicu.

Sredinom januara obijena je i radnja elektro opreme koja se nalazi uz sam put u vlasništvu Albanca iz ovog mesta.

Selo Čaglavicu su do 17. marta 2004. od prvih stambenih blokova u Prištini delile plodne oranice u dužini od nekoliko kilometara. Jedinice KFOR su tada uspele da odbiju žestoke napade Albanaca. Zapljeno je nekoliko kuća, selo je odbranjeno, ali su Srbi nedugo posle toga jedan za drugim počeli da prodaju imanja.

Ničući kao pečurke posle kiše, luksuzni objekti, veletrgovine, privatne poliklinike kao i elitna stambena naselja, na nekada plodnim srpskim oranicama, preko noći postajaju vlasništvo Albanaca. Etnička struktura je za kratko vreme promenjena. Od srpskog, Čaglavica postaje većinski albansko mesto i predgrađe Prištine.

Izvor: Kosovo online

KiMČaglavica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva