:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Februar 22, 2024   14:36

0

95

Meštani centralnog Kosova zabrinuti zbog ukidanja dinara i nemogućnosti podizanja prihoda

Velika je zabrinutost meštana centralnog Kosova  zbog ukidanja dinara kao sredstva plaćanja na Kosovu. Odluka Centralne banke Kosova najviše se odražava na najstarije sugrađane.

 

"Mi koji smo malo stariji, pokretniji možemo otići do centralne Srbije i podići svoje penzije, a šta sa ovim ljudima koji su izuzetno bolesni koji leže, koji su nepokretni. Kako će oni otići i kako će oni podići svoje penzije? Da li će neko moći da umesto njih ode da podigne te penzije? Da li će neko moći njihove lekove da uzme u Srbiji? Sve to se izuzetno mnogo odražava pogotovo na nas starije, a vidim da se odražava i na mlađe. Kada kažete da traže rešenje za ovu nastalu situaciju meni to pomalo liči da se oni sa nama igraju, da prođe neko izvesno vreme da se to zaboravi i da to tako i ostane. Da li oni misle da smo mi stvarno maloumni, da ne razumemo šta oni hoće i šta žele ili misle da će to onako samo od sebe da se reši. Neće moći samo od sebe da se reši. A i ako ga rešimo, ponovo će smisliti neku glupost neku budalaštinu da nam sve to zaustave da nam ospore i da ponovo patimo, patimo i patimo", kaže za RTV Gračanica penzioner Srećko Todorović.

Foto: RTV Gračanica

Todorović ističe da su Srbi na Kosovu navikli na odluke Prištine koje ugrožavaju život, ali uprkos svim nedaćama opstali su i ostali na ovim prostorima.

"Nismo očekivali ni da će zabraniti uvoz mleka. Nismo očekivali da će zabraniti uvoz plazma keksa. Nismo očekivali da će zabraniti da unosimo srpske lekove koje uzimamo u Srbiji jer tamo moramo i da ih uzimamo. Nismo očekivali da će nam zabranjivati vodu, struju, bojim se da će jednoga dana možda uspeti i da nam zabrane i da dišemo ovaj kosovski vazduh, ali uprkos tome srpski narod je izuzetno žilav i otporan narod. Mi ćemo opstati na ovim prostorima ma kakve on mere donosio i nadam se da će nam se i kolege Albanci pridružiti u tome jer ih ima ja mislim preko pet hiljada koji primaju naše srpske penzije i oni moraju ići u centralnu Srbiju da podignu svoje penzije, ali ne znam zbog čega ćute i zašto ne podižu svoj glas, trebalo bi i oni da podignu svoj glas i zajedno sa nama da nateramo sve te da promene svoju odluku i donesu odluku u korist ne Srba nego u korist ljudi koji žive na centralnom Kosovu i Metohiji", kaže Todorović.

Odluka Prištine da se ukine dinar kao sredstvo plaćanja od 1. februara, na Kosovu iz dana u dan znatno otežava život Srba.

Izvor: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva