:

:

TV Most

Foto: Anadolu

clock

Januar 10, 2020   10:36

0

156

Mesto predsednika skupštine – "ključ" za eventualni dogovor o kosovskoj vladi

Demokratski savez Kosova i dalje insistira da u eventualnoj koaliciji sa pokretom Samoopredeljenje zauzme mesto predsednika skupštine, i pored toga što je na konstitutivnoj sednici parlamenta 26. decembra, na tu funkciju izabran Glauk Konjufca.

U novoj ponudi za formiranje vladajuće koalicije, prema pisanju prištinskih medija, DSK je otvorio i mesto predsednika parlamenta, uz zahtev da im u sledećoj vladi pripadne pet od 12 ministarstava i obećanje iz pokreta Samoopredeljenje da će glasati za njihovog kandidata za predsednika Kosova, kada Hašimu Tačiju istekne mandat u proleće 2021. godine.

Prema navodima medija, predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izrazito je protiv da revidira izbor Glauka Konjufce za predsednika skupštine.

Umesto toga, Samoopredeljenje je navodno ponudilo da će podržati kandidata DSK za kosovskog predsednika, i da će u novoj vladi DSK-u ponuditi pet ministarstava i mesto prvog potpredsednika vlade.

Predstavnici DSK-a i pokreta Samoopredeljenje na trećem sastanku u nizu, sinoć u Prištini, nisu se obraćali medijima, čak ni preko svojih portparola.

Mediji u Prištini prenose da će pregovori biti nastavljeni, što znači da se zvaničnici dveju stranaka – pobednica izbora održanih 6. Oktobra, ne obaziru na rok od 48 sati za predlaganje mandatara, koji je kosovski predsednik Hašim Tači dao Aljbinu Kurtiju 6. januara.

Izvor: RTS

PrištinaDSKSamoopredeljenjeTačiKurtiMustafa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva