:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Jun 20, 2019   18:13

0

224

Meta poručio da izbora 30. juna neće biti

Albanski predsednik Ilir Meta poslao je pismo kancelariji OEBS-a u Albaniji u kojem navodi da je poništio uredbu o održavanju lokalnih izbora, koji su najavljivani za 30. jun, prenosi portal a1on. Kancelarija OEBS-a i američka ambasada iu Tirani pozvali su albansku opoziciju da sutrašnji protest i demokratsko pravo ostvare ne miran i dostojanstven način, prenosi makedonska agencija MIA.

U pismu ministru spoljnih poslova i evropskih pitanja Slovačke Miroslavu Lajčaku, čija je zemlja predsedavajući OEBS-a, i direktoru Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije Ingebjorgu Solrunu Sisladotiru, Meta naglašava da će rezultati izbora, ukoliko se, ipak, održe mimo njegove odluke, biti nevažeći.

Predsednik albanske države zahteva sprovođenje njegove uredbe koja je objavljena i u Službenom listu Albanije.

"Uredba je u potpunosti zakonska i ona mora da se sprovodi i poštuje od strane svih institucija, uključujući i biračke organe. Namere albanskog premijera Edija Rame da sprovede izbore po svaku cenu 30. juna nisu ništa više nego dodatno pogoršavanje političke krize u zemlji", navodi se u pismu albanskog predsednika, prenosi portal a1on.

Tenzije u toj državi su sve izraženije nakon što je premijer Rama odbio da prihvati odluku predsednika o odlaganju lokalnih izbora, te nastavio sa izbornom kampanjom, uveravajući građane da će izbori biti održani, bez obzira na odluku predsednika.

Vladajuća Socijalistička partija u toj zemlji nakon odluke šefa države o odlaganju izbora pokrenula je proces o njegovom opozivu, tvrdeći da je prekoračio ustavna ovlašćenja.

Albanski predsednik odluku o odlaganju izbora pravda strahom od eskalacije političkih tenzija i sukoba na ulicama. Albanska opozicija od početka ove godine organizuje masovne proteste na kojima zahtijeva ostavku premijera Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Oni su odlučili da bojkotuju lokalne izbore koji su bili zakazani za 30. jun.

Meta je početkom ove nedelje obavestio ambasadore zemalja-članica EU u Tirani da će izvesti vojsku na ulice ukoliko budu održani izbori 30. juna, jer je, kako je kazao, dobio informacije stranih službi da se spremaju neredi.

Ambasada SAD i OEBS pozvali na miran protest u Tirani 

U napetoj situaciji u Albaniji, ujedinjena opozicija sutra u 20 časova održaće "nacionalni protest", koji, kako očekuju organizatori, treba da bude najmasovniji do sada.

Ambasada SAD u Tirani savetuje američke državljane da izbegavaju mesta na kojima će se protestovati, piše MIA.

"Očekuje se veliki protest ispred albanske vlade, a moguće je da demonstranti budu na različitim lokacijama u Tirani. Trajanje protesta nije poznato. Na poslednjim protestima je bilo i nasilja. Bezbednosne snage su koristile vodene topove i suzavac kako bi rasturili masu. Pozivamo na veću pažnju, izbegavanje područja na kojima će biti okupljanja i praćenje lokalnih medija", navodi se u saopštenju američke ambasade u Tirani.

Misija OEBS-a u Albaniji pozvala je organizatore da obezbede miran protest i naglasila da, u saglasnosti sa svojim mandatom, ostaje spremna da podrži vladavinu prava i demokratiju u toj zemlji.

Izvor: Танјуг, A1ON

AlbanijaMetaizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva