:

:

TV Most

clock

Mart 01, 2020   21:48

0

180

Meta poručio Rami da ne provocira Ramuša Haradinaja

Albanski predsednik Iljir Meta reagovao je na kritike Edija Rame prema bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju rekavši da je Rama “velika sramota”, javlja Gazeta Ekspres.

Rama je pozdravio odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ukine stopostotnu taksu na srpske proizvode, istovremeno kritikujući Haradinaja, koji se protivi.

Haradinaj je takođe odmah reagovao rekavši da je on taj koji je osujetio Ramin “velikosrpski” plan za podelu Kosova.

Albanski šef države kaže da vođa Socijalističke partije Albanije ima misiju zavođenja, jer je on “velika sramota”.

“To nije nova situacija. Svim Albancima je jasna, njegova misija je zavođenje. Pratio sam njegove igre, on je već prešao granicu i crvenu liniju, mnogo je preterivao, provocirao je Haradinaja”, kaže Meta.

“Neka više ne provocira. Ramuš Haradinaj može imati 500 problema kao političar, međutim Haradinaj je živi heroj za sve Albance. Dok je “Bilalova supruga” velika sramota i da se više ne bavi porodicom i likom Haradinaja, pošto u dvorištu njegove porodice ima gotovo 40 grobova, a kada on napusti dom, pozdravlja se od 40 braće i rođaka koji su dali živote za nezavisnost Kosova i ne bi smeo više da ga provocira u ime šefova u Srbiji jer može da dobije odgovor iz Albanije. Ne možemo više da prihvatamo takve igre. Kosovski lideri imaju obavezu da sarađuju sa njim i sa svojim saveznicima. Mi nemamo obavezu da ih razdvajamo”, rekao je Meta.

Kosovo je uvelo taksu krajem 2018. godine i od tada počinje međunarodni pritisak za njeno ukidanje.

Aljbin Kurti je najavio da će ukinuti taksu u potpunosti od 1. aprila, a delimično od 15. marta ove godine.

Kurtijeve najave usledile su nakon zahteva SAD. Uprkos Kurtijevoj nedavnoj odluci, američki zvaničnik Ričard Grenel rekao je da se SAD ne slažu sa uslovnim ukidanjem takse. Čak je rekao da Kurti pravi ozbiljnu grešku u tim postupcima.

Sa druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači i dalje zahteva ukidanje takse. Trenutno je u poseti Americi.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

MetaRamaHaradinaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva