:

:

TV Most

clock

April 08, 2019   20:09

0

163

Meta: Pripreme za predsedavanje Albanije OEBS-om

Albanski predsednik Iljir Meta razgovarao je sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom o nastupajućem predsedavanju Albanije tom organizacijom.

Meta je rekao da pripreme za preuzimanje predsedavanja OEBS-om 2020. godine već traju.

On je istakao da je važno da OEBS i dalje bude forum za dijalog i bezbednost, ukazujući u tom kontekstu na ulogu Parlamentarne skupštine.

"Veoma cenim sve veću ulogu Parlamentarne skupštine, posebno po pitanju nadgledanja izbora, što pomaže promovisanju demokratije, bezbednosti i poverenja unutar i između članica", rekao je Meta, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Gremiger je ukazao na najbolje načine korišćenja kapaciteta OEBS-a, uključujući i Parlamentarnu skupštinu u prevazilaženju aktuelnih izazova.

"Najakutniji je kriza unutar i oko Ukrajine, kao i pogranične tenzije i gubitak poverenja između Rusije i Zapada. Ono što me brine je da se ponovo suočavamo sa rizikom od vojnih incidenata", rekao je Greminger.

On je ukazao da OEBS najbolje funkcioniše kada pruža platformu za dijalog, alate za rešenja i mesto za mirno rešavanje odnosa.

U saopštenju OEBS-a navodi se da je na današnjem sastanku jednoglasno podržan predlog za obnavljanje petogodišnjeg mandata generalnog sekretara Parlamentarne skupšitne OEBS-a Roberta Montelje.

O predlogu će se glasati na sednici u Luksemburgu 4. jula.

Izvor: Танјуг

OEBSAlbanijaMeta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva