:

:

TV Most

clock

Avgust 12, 2019   14:29

0

225

Meta: Rama i Baša da se dogovore, da vratimo "evropsku nadu"

Albanski predsednik Ilir Meta zatražio je od premijera Edija Rame i lidera opozicije Ljuljzima Baše da odustanu od borbe za vlast.

Poručio im je da razmišljaju o izborima 13. oktobra jer, kako je naveo, još ima vremena da se povrati "evropska nada" kod albanskih građana, prenosi portal a1on.

On je podsetio na svoju izjavu prošle godine nakon zaključaka Saveta EU, u kojima su albanski političari bili upozoreni da vreme ističe i da će lokalni izbori biti težak ispit za odluku o pregovorima.

"Ne samo što je bila potrošena jedna godina već su se stvari pogoršale zbog borbe za vlasti. Ali još imamo mogućnost da iskoristimo ove dane, da održimo izbore 13. oktobra. To je obaveza i ne samo zakonska, već je to neophodno kako se ne bi desilo da ne dobijemo datum za pregovore sa EU", napisao je Meta na Fejsbuku.

On je predložio Rami da, ukoliko ne želi da predsednik ima ulogu pregovarača, međunarodni predstavnici posreduju u političkom dijalogu.

„Hitno treba da se iskoristi spremnost rukovodstva OEBS da pomognu u prevazilaženju krize", poručio je Meta.

Kako je rekao, sve mogućnosti su na stolu, ali ako vladajuća večina i opozicija traže alibi, onda postoji rizik da izoluju zemlju od evropske porodice.

Albanija se nalazi u višemesečnoj političkoj krizi nakon što je opozicija napustila parlament i bojkotovala lokalne izbore 30. juna, koje je, inače, prethodno odložio albanski predsednik Meta.

Na tim izborima je učestvovala samo vladajuća koalicija Edija Rame i pojedine manjinske stranke u toj zemlji.

Izvor: Танјуг

AlbanijaMetaRama
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva