:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 04, 2023   9:51

0

57

Mićović: Cene goriva ostaju na sadašnjem nivou

Novi dogovori OPEK-a uneli su neizvesnost na naftno tržište – zemlje izvoznice nafte dogovorile su se o novom smanjenju proizvodnje i širenju kartela. Tvrde i da cena barela od 80 dolara nije realna. Međutim, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da goriva ima dovoljno i da će cene ostati na ovom nivou, jer nema indikacija da će doći do nekih većih turbulencija.

OPEK već više od dve godine smanjuje proizvodnju. Mićović kaže da iz jedne krize idemo u drugu.

"Sve je počelo kovidom i padom cene sirove nafte, čak ispod nule. Tada su svi shvatili, proizvođači i izvoznici nafte, da moraju da smanje svoju produkciju kako bi uskladili nivo ponude i potražnje. Imamo skoro izašle podatke za procenu proizvodnje od 2023. godine. OPEK zemlje proizvode oko 33 miliona barela na dan u 2023. godini i to je smanjenje od, 0,91 milion barela“, rekao je Mićović za RTS.

Prema njegovim rečima, njihovo mesto zauzimaju u to vreme države van OPEK-a, koje su povećale svoju proizvodnju za 1.780.000 barela i tako je uspostavljena ravnoteža.

"Zemlje OPEK-a to nisu uradile, cena nafte bi pala nisko, to deluje kao dobra vest. Međutim, dugoročno to je neodrživo i može da ugrozi snabdevanje. Ova cena od 80, koliko god OPEK bio nezadovoljan, je zapravo u tom koridoru 85 plus minus, gde je realno prihvatljiva cena i za potrošnju i za proizvodnju“, istakao je Mićović.

Sastanak OPEK-a koji je odlagan, održan je u četvrtak. Mićović kaže da svih prethodnih meseci, kada je najavljivana sednica OPEK-a, špekulanti su uspevali da podignu cenu nafte i da jeftinu kupljenu naftu rasprodaju.

Već petu nedelju na evropskom tržištu i cene derivata padaju, a padaju i na našim pumpama. Mićović je analizirao dijagram koji pokazuje period važenja uredbe o određivanju najviših maloprodajnih cena u Srbiji.

"Gornja linija pokazuje kako su se kretale maloprodajne cene. Od 222 dinara koje su bile najviše, do 180 koliko su bile najniže cene. Kotacije dizela na međunarodnom tržištu i našeg tržišta se poklapaju i pokazuju koliko na maloprodajnu cenu u Srbiji dominantno utiču kotacije sa međunarodnog tržišta“, napomenuo je Mićović.

Kako je rekao, sada smo na nivou od 200 dinara po litri dizela i to je apsolutno u skladu sa promenom međunarodnog tržišta.

Mićović je napomenuo da goriva ima dovoljno i da će cene ostati otprilike na ovom nivou, jer nema indikacija da će doći do nekih većih turbulencija. Dodao je da je januar i februar period kada je najmanja potrošnja goriva.

"Nikakvih problema sigurno neće biti s količinama, a komercijalne zalihe su na takvom nivou, da možemo i januar da premostimo ukoliko bude leda. Nikada led ne traje tako dugo, mnogo su opasniji letnji periodi kada je suša i nizak vodostaj, on može trajati mesecima. Led može trajati mesec dana, svi su za to spremni“, istakao je Mićović.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva