:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 16, 2019   14:30

0

84

Migranti stižu iz Makedonije, Bugarske, ali i avionom iz Irana

Tokom prošle godine u Srbiju je ušlo oko 16.000 migranata, uglavnom iz Severne Makedonije i Bugarske, ali je povećan i broj onih koji su stigli vazdušnim putem- avionom iz Irana, sve dok nije suspendovan bezvizni režim sa tom zemljom.

U našoj zemlji je tokom prošle godine u svakom trenutku boravilo između 3.000 i 4.000 izbeglica, tražilaca azila i migranata. U graničnim delovima sa Mađarskom, Hrvatskom, Rumunijom, ali i BiH bilo je 990 incidenata navedeno je u publikaciji "Između zatvorenih granica 2018" koja je danas predstavljena.

"Više od 52 odsto novopridošlih stranaca izjavilo je da su svoje države porekla napustili zbog progona i oružanih sukoba, a više od 60 odsto da bi voleli da stignu dalje do EU država", navedeno je u publikaciji.

Migrantska ruta preko BiH posebno je intenzivirana u proleće 2018. godine, a prema procenama Međunarodne agencije IOM u Bosnu je tokom prošle godine ušlo 23.000 migranata, a čak 80 odsto iz pravca Srbije.

Predstavnica Centra za kriznu politiku i reagovanje - SKPR Maja Dragojević kaže ad je ruta preko BiH posebno opasna jer migranti na razne načine pokušavaju da pređu Drinu i navodi da se tokom prošle godine 12 ljudi udavilo u reci.

Povećan je i broj maloletnika koji sami putuju, a Dragojević kaže da je od jula do septembra u Srbiju ušlo više maloletnika nego tokom cele 2017. godine. Maloletnici su najčešće uzrasta od 14. do 17. godina.

Tokom cele 2018. godine registrovano je 2.800 stranih maloletnika koji putuju bez pratnje roditelja.

Nevladine organizacije Humanitarni centar za integraciju i toleranciju - HCIT i Centar za kriznu politiku i reagovanje -CKPR, koji su radili publikaciju uputili su tokom prošle godine centrima za socijalni rad više od 2.000 dece izbeglica i migranata koji putuju sami, kako bi bili adekvatno zbrinuti.

Zabeležen je i povratak u Srbiju najmanje 45 tražilaca azila kojima je zahtev bio odbijen u Mađarskoj, nakon sprovedene admisije iz Srbije, a zabeleženo je proterivanje iz Mađarske stranaca koji nikada pre nisu bili u Srbiji - 68 osoba.

Šef predstavništva UNHCR Srbija Hans Fridrih Šoder kaže da su u Srbiji poboljšani uslovi na prijemu migranata, da je globalni problem to što maloletnici putuju sami.

Zatvaranjem granica, kako je rekao, ohrabruju se krijumčari, te Šoder naglašava da UNHCR podržava države da sklapaju bilateralne sporazume i da međusobno sarađuju.

Predstavnica Komesarijata za izbeglice Jelena Šurlan kaže da je trenutno u Srbiji 2.858 migranata i da je za njih naša zemlja tranzit do EU.

Srbija je, kako kaže, obezbedila deci migrantima da idu u osnovnu i srednju školu, kao i da je njihova integracija veliki izazov kao i svuda u svetu.

Napominje da se radi i dobrovoljni povratak u zemlje porekla i da je bilo 287 takvih povrataka.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva