:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 10, 2020   15:15

0

146

Mihajlović: Bilateralni odnosi sa SAD biće još bolji

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je sporazum iz Vašingtona važan za Srbiju i bilateralne odnose dve zemlje koji će, kaže, sada biti još bolji.

Mihajlović je T a n j u g u  kazala da je važno što je sporazum potpisan ispred američkog predsednika Donalda Trampa, navodeći da je zemlja posle više od dve decenije potpisala dokument u Beloj kući koji će, kako kaže, omogućiti i bolje regionalno povezivanje.

Prema njenim rečima, sporazum donosi bolji životni standard, ali veći privredni rast u celom regionu, a pored toga pokazalo se, kaže, da iako su SAD priznale nezavisnost Kosova i Metohije, sada nije bilo reči o statusnom pitanju.

“Nije se o tome raspravljalo što takođe govori o jednom potpunom drugom pogledu na Srbiju”, rekla je Mihajlović i istakla da je Srbija danas poštovana zemlja sa kojom se razgovara.

Odgovarajući na ocene specijalnog izaslanika Ričarda Grenela da se region pomera ka Zapadu, a okreće od Rusije i Kine, Mihajlović kaže da ona ne gleda tako na situaciju, jer je, ističe, Srbija otvorena zemlja u kojoj rade kompanije iz celog sveta, i to one najbolje.

Mihajlović je poručila da su odnosi Srbije sa svim važnim silama dobri, od Kine i Rusije, preko Turske, Nemačke, do EU i Amerike.

Važno je, kaže, da imamo sve te “polove” ako želimo da se Srbija dalje razvija, ističući da je prošlo vreme kada se zemlja svađala sa ambasadorima ili ih je terala iz Srbije, a koje nije donelo ništa dobro.

Mihajlović je govoreći o infrastrukturnim projektima iz sporazuma kazala da je vrednost prve faze oko četiri milijarde evra, navodeći da se u Beloj kući razgovaralo o projektima povezivanja železničkog saobraćaja, konkretnije i o rehabilitaciji, a u jednom delu čak i novoj pruzi od Niša do Prištine.

“Da li će to ići preko Merdara ili će ići Kraljevo-Raška, pa opet do Prištine to ćemo videti, u zavisnosti od samog stanja na terenu i od projekata tehničke dokumentacije. Reč je o investiciji oko 980 miliona evra”, rekla je Mihajlović.

Kada se govori o putevima, tu je “auto-put mira” Niš-Merdare-Priština. 
“Mnogi su bili protiv tog auto-puta, ali to je velika greška zato što svaki auto-put za Srbiju znači mnogo i to je naša mogućnost da izađeno na albansku luku. Taj put će nastaviti da se radi”, rekla je ona.

Kaže da se krajem oktobra ili početkom novembra objavljuje javni poziv za prvu deonicu Niš - Pločnik dužine 33 kilometra i dodaje da je za taj deo puta finansiranje obezbeđeno, ali nije od Pločnika do Merdara i od Merdara do Prištine.

Mihajlović ocenjuje i da Srbija dolaskom Razvojne banke Amerike koja je deo njihove vlade može da očekuje i privuče još američkih investicija.

Kada je reč o inicijativama Ričarda Grenela o uspostavljanju železničkog i avio saobraćaja sa Prištinom, Mihajlović veruje da će se sledeće godina kompletirati dokumentacija i da će se u međuvremenu raditi sa Razvojnim fondom Amerike kako bi se počelo sa radom.

“Što se tiče avio saobraćaja, tu je stvar malo komplikovanija. Nije sporno da lete neke druge kompanije, ali nije još uvek jednostavno omogućiti da leti naša Er Srbija. U narednom period hoćemo da obezbedimo našoj kompaniji da može da leti sa prištisnkog aerodroma, a da to ne znači da je došlo do bilo kakvog priznanja, jer nije”, zaključila je Mihajlović.

Izvor: T a n j u g

Zorana MihajlovićSADSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva