:

:

TV Most

clock

Avgust 08, 2019   18:56

0

189

Mihajlović; Građevinarstvo postalo vodeća snaga srpske privrede

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je danas svim zaposlenima u građevinarstvu Dan građevinara, uz poruku da je ta grana postala vodeća snaga srpske privrede.

"Dragi inženjeri i radnici, hvala vam na svemu što smo zajedno do sada uradili - izgrađeno je oko 300 kilometara auto-puteva, obnovljeno oko 500 kilometara pruga, imamo više od 40.000 aktivnih gradilišta širom Srbije, a građevinarstvo je ponovo nosilac privrednog rasta", izjavila je Mihajlović.

Kako je navedeno u saopštenju, ministarka je istakla da je prethodnih godina oblast građevinarstva zakonodavno kompletno uređena, da se građevinska dozvola dobija za nekoliko dana, da se rešavaju problemi nasleđeni iz prošlosti i da su domaće građevinske firme uključene u sve velike projekte u Srbiji.

"Završili smo Koridor 10 i povezali Srbiju od severa do juga, a pred nama je novi investicioni ciklus. Ukupna vrednost infrastrukturnih projekata u Srbiji iznosi više od 14 milijardi evra", navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, u ovoj i narednoj godini počinje izgradnja pet novih auto-puteva, a nastavlja se sa ulaganjem u železnicu, vazdušni i vodni saobraćaj, kao i u stanogradnju.

U 2018. ostvarena je rekordna vrednost izvedenih građevinskih radova, koja je iznosila 332,45 milijardi dinara.

U prvom kvartalu 2019. ostvaren je rast vrednosti izvedenih građevinskih radova od 13,6 odsto, a u drugom od 7,8 odsto, što ukazuje da će prošlogodišnji rezultati biti premašeni.

Raste i broj zaposlenih u građevinarstvu i on je povećan sa 96.292 na kraju 2018, na 103.842 u drugom kvartalu ove godine.

U prvih sedam meseci ove godine izdato je 11.085 građevinskih dozvola, oko sedam odsto više nego u istom periodu 2018, ukazala je Mihajlović.

Izvor: FoNet

Zorana MihajlovićgrađevinarstvoDan građevinara
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva