:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

clock

Maj 20, 2022   14:38

0

69

Mihajlović i Popesku o saradnji Srbije i Rumunije u energetici

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrom energetike Rumunije Virdžilom Danijelom Popeskuom o saradnji dve zemlje u energetici, povezivanju u gasnom sektoru, novim projektima u elektroenergetici, posebno o RHE „Đerdap 3“, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović.

Mihajlovićeva je posle sastanka sa Popeskuom na Đerdapu, gde je prisustvovala obeležavanju 50 godina od puštanja u rad HE „Đerdap 1“, rekla da je za Srbiju prioritet izgradnja novih energetskih kapaciteta, posebno onih koji za proizvodnju energije koriste obnvljive izvore, kao i regionalno povezivanje u gasnom sektoru.

„Razgovarali smo o zajedničkim projektima, regionalnoj energetskoj infrastrukturi, o alternativnim pravcima i dobavljačima gasa, povećanju proizvodnih energetskih kapaciteta. Želimo zajedno da radimo na realizaciji projekta „Đerdap 3“, koji je jedan od najvažnijih projekata koje Srbija ima u svom novom investicionom ciklusu", istakla je ona.

Dodala je da je izgradnja ove hidroelektrane od regionalnog značaja i da je to novi izvor električne energije važan za balansiranje novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

"Mi smo već razgovarali sa kompanijama koje su zainteresovane, ali je važno da i Rumunija bude deo tako velikog projekta“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da Srbija i Rumunija imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, da naša trgovinska razmena beleži rast i da je prošle godine iznosila dve milijarde evra.

„Razgovarali smo o saradnji u vreme energetske krize, posebno kada je reč o diverzifikaciji u gasnom sektoru, budući da su i Srbija i Rumunija u regionalnoj radnoj grupi za smanjenje zavisnosti od jednog dobavljača gasa, koja je deo je platforme Evropske unije za zajedničku kupovinu energije", rekla je Mihajlović.

Navela je da se će nam gasovod Niš-Dimitrovgrad koji se gradi, omogućiti da dobijamo gas i iz LNG terminala u Grčkoj i gas iz Azerbejdžana, ali kako je istakla, naš plan je da se povežemo gasovodima i sa drugim susedima, među kojima je i Rumunija.

"Povezivanje Srbije i Rumunije gasnom interkonekcijom je potencijalni zajednički projekat i mi ćemo ove godini završiti projektno-tehničku dokumentaciju. Razgovarali smo i o potrebi da se što pre održi zasedanje mešovite komisije za Đerdap, kako bi se prevazišle sve prepreke koje postoje kada je reč o ugovoru iz 1995. godine kao i da je dogovoreno formiranje operativnih timova", rekla je ministarka Mihajlović.

Dodala je da se razgovaralo i o mogućnostima izgradnje naftovoda od naftnih polja u zapadnoj Rumuniji do Srbije, s obzirom na to da je Rumunija najveći proizvođač nafte i gasa u centralnoj i istočnoj Evropi.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva