:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2019   18:01

0

81

Mihajlović: Investicioni ciklus biće zamajac rasta BDP-a

Veliki investicioni ciklus koji je nedavno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće pravi zamajac rasta BDP-a, ocenila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je najavila da će investicioni ciklus obuhvatiti i investicije u infrastrukturu, te da će samo ove godine vrednost infrastrukturnih projekata iznositi oko pet milijardi evra.

Mihajlović je odgovarajući na pitanja novinara tokom obilaska radova na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu rekla da će u narednih nekoliko godina vrednost investicija u oblasti infrastrukture biti 15 milijardi evra.

"Na svakih pola milijarde evra koji se uloži u infrastrukturu, pre svega u investicije, nama za jedan do 1,5 odsto raste BDP. To je važno za nova radna mesta, da možemo brže da se razvijamo i u svim drugim oblastima", rekla je ministarka.

Od projekata koji će biti deo investicionog ciklusa, izdvojila je Moravski koridor čija izgradnja počinje u julu.

Dodala je da će sutra u parlamentu to ministarstvo braniti zakon o Moravskom koridoru.

Mihajlović je istakla da će Moravski koridor osim izgradnje autoputa, podrazumevati i uređenje Morave i svih njenih pritoka, kao i izgradnju telekomunikacionog koridora.

Naglasila je da će to biti jedini i prvi autoput koji će spojiti centralnu Srbiju i povezati koridore 10 i 11.

"Moravski koridor je važan za centralnu Srbiju, je ako nema tog puta ne možemo obezbediti za sva mesta u tom delu zemlje, a to je za više od pola miliona ljudi mogućnost da sutra dolaze investitori, koji dolaze kada imaju uređenu infrastrukturu".

Ministarka je najavila da tokom leta počinje izgradnja autoputa Sremska Rača - Kuzmin, zatim na jesen i brze saobraćajnice Ruma - Šabac i Šabac - Loznica.

Najavila je i izgradnju autoputa Niš - Priština odnosno deonice Niš - Pločnik od 37 kilometara koji će početi da se gradi krajem ove ili početkom sledeće godine.

Investicioni ciklus, kako je rekla, podrazumevaće i ulaganje u železnicu, deonicu na brzoj pruzi ka Mađarskoj i ulaganja u novi aerodrom Kraljevo.

Kaže da će infrastrukturni ciklus osim železničke i putne infrastrukture obuhvatiti komunalnu i socijalnu infrastrukturu i sve ono što se radi u oblasti poljoprivrede, zdravstva, školstva.

Mihajlović dodaje da se procenjuje da će sve to biti vredno više od 10 milijardi evra.

Izvor: Танјуг

Zorana MihajlovićBDP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva