:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Avgust 17, 2019   9:36

0

141

Mihajlović: "Miloš Veliki" unapređuje bezbednost i investicije

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će nova deonica auto-puta na Koridoru 11, koja će sutra biti otvorena, zameniti takozvanu "magistralu smrti" na Ibarskoj magistrali, omogućiti ulaganje investitora duž autoputa i doprineti razvoju turizma.

"Važno je da uredimo pitanje bezbednosti što više možemo i moramo da imamo nultu toleranciju na svaku vrstu saobraćajne nesreće, da ne govorim o pogibijama. Mislim da će ovaj autoput upravo tome i doprineti", rekla je Mihajlović za RTS .U tom smislu, ona je podsetila da je, otkako je otvorena deonica auto-puta Ljig-Čačak, zabeleženo samo nekoliko saobraćajnih nesreća što, kako je ocenila, ide u prilog tome da se slična situacija može očekivati i na novoj deonici od ukupno 103 kilometara auto-puta.
Mihajlović je dodala da će se putarina, koja se koristi isključivo za održavanje auto-puteva, naplaćivati na svakom autoputu, pa i na auto-putu Miloš Veliki, ističući da neće biti vinjeta. "Mi se opredelili za najpravedniji sistem - onoliko kilometara koliko koristite auto-put, toliko plaćate putarinu", rekla je Mihajlović.
Ona je naglasila da će auto-put doprineti bezbednosti, ali i omogućiti investitorima da ulažu duž njega i da se razvija turizam. "Čini mi se da će to biti pokretač razvoja. Zato je infrastruktura važna i zato su važni svi autoputevi", istakla je Mihajlović.
Ministarka je naglasila da se završava i deonica od Surčina do Obrenovca, u dužini od 17,6 kilometara. "Od 15. decembra moći ćemo da idemo i tom deonicom i onda ćemo imati oko 120 kilometara auto-puta" na Koridoru 11, najavila je Mihajlović.
Ona je navela i da će 1. marta naredne godine početi radovi na deonici Novi Beograd- Surčin, koji će trajati godinu i po dana.
"Mi ćemo do kraja 2021. imati autoput od Novog Beograda do Čačka", naglasila je Mihajlović.
Podsetivši da je 2014. godine zabeležen tranzit od 34 miliona automobila na Koridoru 10, a 2018. od 58 miliona automobila, Mihajlović je naglasila da se očekuje da kroz Srbiju ove godine prođe 60 miliona vozila.
Ona je ocenila da Srbija, sa završavanjem auto-puteva, postaje nezaobilazna ruta što je, kako je navela, jedna od velikih prednosti za privredni razvoj naše zemlje.
Ministarka je najavila i da će Koridori 10 i 11 do sledeće godine biti uređeni novim funkcionalnim sadržajima.
"Napravili smo infrastrukturu i auto-put, ali mora da bude više sadržaja na auto-putu - pumpi, restorana, hotela i da postoje mogućnosti da se posete gradovi, koji su prelepi, od Uba i Lajkovca do Ljiga i Čačka. Oni imaju mnogo toga turistički da ponude i mi ćemo sledeće godine, sa Turističkom organizacjom Srbije, imati spreman auto-put, koji nije samo auto-put već ponuda za investitore i korisnike", rekla je Mihajlović.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva